Kolikas mazulim: Fakti un mīti (5)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr/morgan

Ar kādiem mītiem tu esi saskārusies saistībā ar mazuļa kolikām? Mēs atklāsim šodien piecus izplatītākos!

1. mīts: sāpes vēderā - tās vienmēr ir kolikas.

Neskaitot kolikas, mazulim var būt arī citas saslimšanas, par kurām vairāk pastāstīt var tikai mazuļa ārsts.

2. mīts: koliku lēkmes nevar apturēt.

Sāpju izjūtas mazināt var palīdzēt masāža ar siltu roku pulksteņrādītāja virzienā. Var palīdzēt arī silta, sausa komprese, piemēram, sasildīts dvielītis vai autiņš. Siltais mammas vēders un pozitīvā enerģētika ne tikai mazinās sāpju sajūtas, bet arī nomierinās mazuli. Ja mazulis tiek ēdināts ar mākslīgā piena maisījumu, pozitīvu efektu nereti izraisa pāreja uz skābpiena maisījumu. Fenheļa tēja, kumelīšu un zāļu preparāti, kas satur simetikonu, mazina gāzu veidošanos kuņģītī un, sašķeļot tās, palīdz arī mazulim izvairīties no nepatīkamajām sajūtām. Bet pirms jebkura risinājuma izmēģināšanas būtu vienmēr jākonsultējas ar bērniņa pediatru.

3. mīts: koliku iemesls ir gāzes puncītī.

Patiesībā joprojām medicīnas zinātne nav noteikusi tādu vienotu iemeslu, kāpēc bērniem rodas kolikas. Dažkārt tās ir ēdināšanas kļūdas, mazuļa nenobriedusī gremošanas un nervu sistēma, paaugstinātā gāzu veidošanās un arī tas, ka bērniņa kuņģa mikroflora nav normalizējusies. Un tie ir tikai daži no iemesliem, kas var izraisīt kolikas. Dažkārt var gadīties, ka mazuļa kuņģis nespēj pārstrādāt govs piena olbaltumvielas.

4. mīts: visiem mazuļiem kolikas ir līdz 3 mēnešu vecumam.

Paldies Dievam, tas tā nav, pilnīgi visiem ar to nav jāsaskaras, bet bieži vien tiešām gadās, ka kolikas ap 3 mēnešu vecumu mazulim izzūd. Un tomēr ir gadījumi, kad tās moka mazuli arī pēc šā vecuma sasniegšanas.

5. mīts: ja mazulim ir kolikas, jāpāriet uz mākslīgā piena maisījumu, atsakoties no krūts ēdināšanas.

Nekādā gadījumā! Un tomēr jāpievērš uzmanība barojošās mammas uzturam. Kafija un tēja, ķiploki un sīpoli, trekni ēdieni un daži dārzeņi var izraisīt arī koliku lēkmes mazulim.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu