LRA iebilst pret finansējuma palielināšanu politiskajām partijām

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Latvijas Reģionu apvienība (LRA) kategoriski iebilst un neatbalsta rosinātos grozījumus Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likumā, kas paredz divas reizes palielināt valsts budžeta finansējumu politiskajām partijām, par kurām iepriekšējās Saeimas vēlēšanās nobalsojuši vairāk nekā 2% balsstiesīgo pilsoņu, TVNET informēja partijas Saeimas frakcijas vadītājs Dainis Liepiņš.

LRA norāda, ka kopumā šādas izmaiņas likumā turpmāk ik gadu no valsts budžeta prasītu papildu 613 625 eiro, un tā vietā

partija rosinās izmaiņas likumā, paredzot budžeta finansējuma samazinājumu tam partijām, kas nebūs pildījušas savās priekšvēlēšanu programmās solīto.

«Laikā un apstākļos, kad valstī nepildās nodokļu ieņēmumu prognozes un sabiedrības uzticības līmenis politiskajiem spēkiem ir kritiski zems,

palielināt valsts budžeta finansējumu politiskajām partijām ir vienkārši ciniski attiecībā pret valsts iedzīvotājiem.

Vai nebūtu loģiskāk valsts budžeta finansējumu partijām piesaistīt, piemēram, IKP, – pieaugot iekšzemes kopproduktam palielinās arī finansējums, bet samazinoties – attiecīgi samazinās arī finansējums partijām. Tāpēc atklāts un neatbildēts paliek jautājums, kurai nozarei tad šie nepieciešamie 613 000 eiro tiks atņemti? Vai tiks turpināts likvidēt un aizvērt reģionu skolas vai, pretēji solītājam, tiks paaugstināti nodokļi?» vaicā Liepiņš.

Pretēji šai likuma izmaiņu iniciatīvai LRA iesniegs savus ierosinājumus – un proti, tām partijām, kas nebūs pildījušas savās priekšvēlēšanu programmās solīto, LRA rosinās noteikt atbildību un samazināt paredzēto valsts budžeta finansējumu.

LRA jau iepriekš iebilda pret iniciatīvu grozīt likumu «Par iedzīvotāju ienākuma nodokli», iekļaujot attaisnotajos izdevumos ziedojumus politiskajām partijām, LRA rosināja palielināt atbalstu ģimenēm ar bērniem, attaisnotajos izdevumos iekļaujot izdevumus par bērnu interešu izglītību un pirmsskolas izglītības pakalpojumiem. Tāpat LRA rosina palielināt neapliekamo minimumu pensijām no līdzšinējiem 235 eiro līdz 360 eiro mēnesī, pielīdzinot to valstī noteiktajai minimālajai algai.

LRA uzskata, ka politiskās partijas cilvēki atbalsta no saviem brīvajiem līdzekļiem atbilstoši savai politiskajai pārliecībai. Tādējādi viņi parāda savu piederību vai atbalstu kādam no politiskajam spēkiem un to pārstāvētajai ideoloģijai. Tāpēc ir grūti saprast pamatojumu, kāpēc tieši šo cilvēku brīvprātīgo līdzekļu izlietojuma veidu būtu nepieciešams traktēt kā īpaši atbalstāmus izdevumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu