Kā Fukusimu attīra no radiācijas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Fukusimas atomelektrostacijas apkārtnē četrus gadus pēc traģiskās avārijas joprojām turpinās vides sakopšana. Strādnieki ar traktortehniku un rokām cenšas savākt un izolēt radiācijas piesārņoto augsni.

Japāna vides sakopšanai pēc AES traģēdijas atvēlējusi milzīgus līdzekļus - vairāk nekā 15 miljardus ASV dolāru. Projekta laikā plānots efektīvi mazināt radiāciju Fukusimas tuvējās pilsētās.

Foto: Reuters/Scanpix

Dienu no dienas strādnieku komandas skalo ceļus ar ūdeni, tīra māju fasādes, izcērt krūmus un pat savāc radiācijas piesārņoto augsnes virsslāni.

Savāktie radioaktīvie atkritumi patlaban sapildīti mucās un maisos visā Fukusimā, un aktualizējies jautājums, ko ar piesārņotajiem atkritumiem darīt. Maisi un mucas izlikti lauksaimniecības platībās, stāvvietās un pat dzīvojamo māju pagalmos.

Foto: Reuters/Scanpix

Iedzīvotājus, kuri joprojām mitinās avārijas zonas apkārtnē, satraukuši valdības plāni AES tuvumā būvēt radioaktīvo atkritumu glabātuvi.

«Es nespēju noticēt, ka viņi metīs savus atkritumus šeit pēc visa tā, kas šeit jau noticis,» sašutumu pauž 49 gadus vecais Norio Kimura. Viņš baisajā cunami, kas izpostīja AES, zaudēja tēvu, sievu un meitu.

Foto: Reuters/Scanpix

Plāns paredz glabātuvē nogādāt 30 miljonus tonnu radioaktīvo atkritumu. Novietne tiks būvēta, ja izdosies iznomāt vai iepirkt pietiekami lielas zemes platības no vietējiem iedzīvotājiem, daudzi no kuriem pārdot zemi atteikušies.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu