Sporto, bet ar mēru!

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Pavasaris un vasara ir laiks, kad vēlme nodarboties ar sportu rodas pati no sevis. Gribas pastaigāties, iesaistīties sporta aktivitātēs svaigā gaisā, vizināties ar riteni. Visi apstākļi, tostarp laikapstākļi, ir labvēlīgi sporta nodarbībām, kas līdztekus vispārīgai pozitīvai ietekmei uz cilvēka veselību ir arī ļoti svarīgi, plānojot grūtniecību.

2014. gada sākumā Bostonas universitātes zinātnieki publicēja sava pētījuma rezultātus par to, kā nodarbošanās ar sportu ietekmē auglību. Izrādījās, ka ļoti pozitīvi! Pētījums tika veikts Dānijā, tajā piedalījās 3,5 tūkstoši sieviešu, kas plāno grūtniecību, vecumā no 18 līdz 40 gadiem. Eksperiments ilga vienu gadu, un šajā periodā grūtniecība iestājās aptuveni 70% pētījuma dalībnieču.

Izpētes laikā bērnu ieņēmušajām sievietēm kopīgais ir tas, ka viņas visas pastāvīgi apmeklēja sporta zāli un peldbaseinu, izjūtot regulāru, bet mērenu slodzi no pastaigām, peldēšanas, jogas nodarbībām, vingrošanas, braukšanas ar riteni vai velotrenažieri, skrituļslidām u.c. Ar šādu optimālu slodzi, kas ir piecas stundas nedēļā, iespēja ieņemt bērnu paaugstinās par 18% salīdzinājumā ar kontrolgrupu, kas nodarbojās ar sportu tikai vienu stundu nedēļā vai nenodarbojās vispār.

Atklājās, ka galvenais ir tieši fiziskās slodzes mērenība, jo sievietes, kam bija intensīvākas un ilgākas sporta nodarbības, samazināja savas reproduktīvās spējas par 42% salīdzinājumā ar kontrolgrupu, kas vispār nenodarbojās vai ļoti maz nodarbojās ar sportu. Arī ilgstošā Norvēģijas Zinātņu un tehnoloģiju universitātes pētījumā noskaidrojās, ka intensīva sportošana, plānojot grūtniecību, var nodarīt lielāku ļaunumu nekā smēķēšana un vecums.

Kāpēc gan fiziskā aktivitāte ir tik svarīga tiem, kas plāno grūtniecību? Sporta nodarbībām ir labvēlīga ietekme ir vispārējo veselības stāvokli, tās veicina vielmaiņu, nostiprina imunitāti. Mērena fiziska slodze sievietēm palīdz «dedzināt taukus», kā arī regulē insulīna izdalīšanos, kas uzlabo hormonālo fonu un auglību. Sievietes organisms 30% estrogēna saņem no tauku šūnām. Tādējādi pārmērīga aptaukošanās var izraisīt hormonālo nelīdzsvarotību, kas savukārt samazina izredzes ieņemt bērnu. Tāpēc, gatavojoties grūtniecībai, ir ārkārtīgi svarīgi, lai tauku rādītāji atbilstu normai, un to veicina nodarbošanās ar sportu.

Turklāt mazuļa iznēsāšanai un pēc iespējas vieglākām dzemdībām ir vajadzīgi spēcīgi un elastīgi vēdera preses un muguras muskuļi, kā arī muskuļi starpenes apvidū.

Sports ir ļoti svarīgs arī vīriešu auglībai. Regulāri treniņi paaugstina testosterona līmeni, tādējādi uzlabojot spermas kvalitāti. «Izrādījās, ka vīriešiem, kas velta sportam vidēji stundu dienā jeb septiņas stundas nedēļā, spermatozoīdu koncentrācija spermā ir par 48% lielāka nekā vīriešiem ar mazkustīgāku dzīvesveidu,» atzīst Hārvarda sabiedrības veselības skolas aspirante Odrija Gaskinsa (Audrey Gaskins). Dažu veidu fiziskā aktivitāte vairāk palielina spermatozoīdu koncentrāciju salīdzinājumā ar citiem veidiem. Piemēram, vīriešiem, kas vairāk nekā pusotru stundu nedēļā nodarbojās ar fiziskās sagatavotības vingrinājumiem brīvā dabā, spermatozoīdu skaits palielinājās par 42%, bet smagatlētiem, kas trenējās divas un vairāk stundu nedēļā, šis pieaugums bija 25%.

Jānorāda, ka tādas intensīvas slodzes kā smagatlētikas nodarbības samērā labvēlīgi ietekmē vīriešu auglību, bet to nevar teikt par sievietēm. Savukārt izbraukumi ar velosipēdu ir ļoti noderīgi dāmām, bet vīriešiem samazina spermas koncentrāciju par 34%.

Visbeidzot, mediķi uzskata, ka personas, kuras ir labā fiziskā formā, biežāk nodarbojas ar seksu, kas ir galvenais priekšnoteikums bērniņa ieņemšanai.

Vairāk informācijas par rakstā minētajiem pētījumiem vai lasīt šeit:

http://www.bostonglobe.com/lifestyle/health-wellness/2012/03/15/vigorous-exercise-may-increase-infertility-but-how-much-too-much/FNqTGQjueUhvTkLVljThKM/story.html

http://www.sciencedaily.com/releases/2009/11/091111120257.htm

http://consumer.healthday.com/general-health-information-16/misc-alcohol-news-13/exercise-might-boost-men-s-sperm-counts-study-finds-681109.html

http://www.rosbalt.ru/style/2014/01/06/1218382.html

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu