Vesela sieviete ir laimīga sieviete

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Nule kā visas daļā dzimuma pārstāves tika sveiktas 8. martā – Starptautiskajā sieviešu dienā -, ko atzīmē daudzās pasaules valstīs. Šī diena jau vēsturiski simbolizē vairākas būtiskas vērtības, kas ir laimīgas sabiedrības pamatā, proti, rūpes un gādība par savu un ģimenes labsajūtu.

Tomēr ikdienā mēs, sievietes, mēdzam ietaupīt uz sava rēķina, pirmkārt parūpējoties par bērniem, mājas spodrību vai arī izcilību darbā. Katra sieviete var būtiski uzlabot savu dzīves kvalitāti un veselību, ikdienā pieturoties pie šiem četriem vienkāršiem principiem:

  • ļauj pavasara saulei sevi lutināt! Pavadi laiku ārā, pastaigājies, nūjo, skrien, brauc ar riteni, vienvārdsakot, esi aktīva, apvienojot to arī veselīgo būšanu svaigā gaisā;
  • velti laiku pārdomām – piemēram, klausoties mūziku, lasi grāmatas, tamborē, tapo vai dodies garākās pastaigās ar suni;
  • uzturā izvēlies arvien vairāk dabas veltes, kas tūlīt arvien plašākā sortimentā būs pieejamas arī no pašmāju zemniekiem;
  • neaizmirsti par regulārām pārbaudēm pie ginekologa. Rūpes par veselību ir nozīmīgs priekšnoteikums, lai esam drošas par savu pašsajūtu. Regulāras profilaktiskas pārbaudes pie speciālistiem ir nepieciešamas arī tad, ja nav jūtamas veselības problēmas.

Izmanto arī valsts sniegtās iespējas. Latvijā šobrīd sievietēm bezmaksas tiek nodrošināti šādi veselības pakalpojumi:

  • dzemdes kakla audzēju agrīna diagnostika ietver šādus izmeklējumus: ginekoloģiskā apskate, citoloģiskās uztriepes paņemšana un uztriepes citoloģiskais izmeklējums vienu reizi trijos gados katrai sievietei vecumā no 25 līdz 70 gadiem;
  • krūts vēža skrīningu ar mammogrāfijas metodi, ko veic sievietēm vecumā no 50 līdz 69 gadiem reizi divos gados.

Lai dotos uz šiem izmeklējumiem, Tev nepieciešama Nacionālā veselības dienesta atsūtīta vēstule ar aicinājumu doties uz ginekoloģisko apskati vai mammogrāfiju. To ārstniecības iestāžu sarakstu, kurās iespējams veikt valsts apmaksāto vēža skrīninga izmeklēšanu, iespējams saņemt, sazinoties ar Nacionālo veselības dienestu, zvanot uz bezmaksas tālruņa numuru 80001234.

Vairāk informācijas par valsts apmaksātajiem veselības pakalpojumiem vari lasīt šeit.

Sākt aktīvāk rūpēties par sevi var katru dienu, tomēr nereti motivē kāds īpašs notikums – jauna gada sākums, pirmdiena, vasaras sezonas tuvums, lai mums, daiļajām, tas ir 8. marts – diena, kad uzsākt ko jaunu un noderīgu savai veselībai un labsajūtai.

Lai šis pavasaris ir īpašs ar drosmi, dzīvesprieku un patiesiem laimes mirkļiem katrai sievietei!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu