Top 10 sieviešu tiesību aktīvistes!

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/AP/Scanpix

Starptautiskajā Sieviešu dienā lielākā daļa pasaules vīriešu pasniegs ziedus savām sievām, draudzenēm, mammām un meitām. Lai arī šodien, iespējams, tiks izpirkti ziedu veikali, kā arī saldumi, ir vērts atcerēties, kāda ir 8.marta sākotnējā nozīme.

 
Foto: Reuters/ScanPix

Andželīna Džolija (Angelina Jolie)

Džolija noteikti ir viena no pazīstamākajām aktīvistēm, kas iestājas par sieviešu tiesībām visā pasaulē. Viņas kampaņas pret sieviešu tirdzniecību, aptver reģionus no Austrumeiropas līdz pat kara noziegumu zonām Austrumāfrikā. Sadarbībā ar MTV viņa režisējusi arī dokumentālo filmu «Inhuman Traffic» («Necilvēcīgā tirdzniecība»).

Foto: AP/Scanpix
 
Foto: AP/Scanpix

Enija Lenoksa (Annie Lennox)

Dziedātāja jau sen ir bijusi aktīva sieviešu tiesību aizstāve. Ar savām kampaņām viņa iestājas par sieviešu tiesībām darbā, turklāt 2010. gada aprīlī viņa parakstīja oficiālu ziņojumu Apvienotās Karalistes valdības ierēdņiem, mudinot viņus izbeigt globālo vardarbību pret sievietēm, kā arī padarīt šo uzdevumu par ārpolitikas prioritāti. Enija cenšas palielināt informētību par HIV/AIDS un saiknēm starp seksuālu vardarbību pret sievietēm un slimības izplatību Āfrikā.

Foto: Reuters/ScanPix
 
Foto: Reuters/ScanPix

Šarlīze Terona (Charlize Theron)

Terona ir kampaņas «Stop rape now» vēstniece un vadītāja. Kampaņas mērķis ir apkarot seksuālo vardarbību pret sievietēm, novērst izvarošanu kā kara taktiku, kā arī efektīvi reaģēt uz izdzīvojušo vajadzībām.

Foto: AP/Scanpix
 
Foto: Reuters/Scanpix

Nikola Kidmena (Nicole Kidman)

Aktrise jau ļoti sen iestājas par sieviešu tiesībām, kā arī ir ANO labas gribas vēstniece «Sieviešu attīstības fondā». Viņa pati ir teikusi: «Vardarbība pret sievietēm ir drausmīgs cilvēktiesību pārkāpums. Bet tas nav nenovēršams.»

Foto: AP/Scanpix
 
Foto: AP/Scanpix

Opra Vinfrija (Oprah Winfrey)

Viena no 21. gs. slavenākajām filantropistēm un TV zvaigznēm, kura ir izmantojusi savu slavu, lai censtos izcelt un parādīt pasaulei, cik daudz sieviešu visā pasaulē ir seksuālas un citādas vardarbības upuri. Arī viņa pati bērnībā tikusi seksuāli izmantota, tāpēc šobrīd ir aktīva sieviešu emancipācijas aizstāve.

Foto: Reuters/ScanPix
 
Foto: REUTERS/Scanpix

Rīza Viterspūna (Reese Witherspoon)

Holivudas aktrise ir «Avon Fond» priekšsēdētāja un aktīviste. Fonda mērķis ir iedvesmot sievietes un palielināt viņu izpratni par vardarbību ģimenē. Viterspūna ir arī aicinājusi Lielbritānijas valdību darīt vairāk, lai novērstu vardarbību pret sievietēm (vidēji divas sievietes gadā Lielbritānijā iet bojā no dzīves partnera rokas).

Foto: Reuters/ScanPix
 
Foto: Reuters/ScanPix

Selma Hajeka (Salma Hayek)

Hajeka ir spēcīga aktīviste, kura veicina informētību par sieviešu diskrimināciju un vardarbību pret viņām, it īpaši imigrantu kopienās. Viņas labdarības fonds «Salma Hayek Fond» atbalsta organizācijas, kas sniedz atbalstu un veicina izpratni par vardarbības upuriem ģimenē. Aktrise arī strādā ar bērniem no nelabvēlīgām ģimenēm, tādā veidā Selma cenšas palīdzēt viņiem pārvarēt, piemēram, narkotiku, vardarbības vai izglītības trūkuma radītās problēmas.

Foto: AP/Scanpix
 
Foto: Reuters/ScanPix

Emma Vatsone (Emma Vatsone)

Pazīstamās aktrises Emmas Vatsones kampaņa «HeForShe» pagājušajā gadā kļuva ļoti populāra, pateicoties aktrises teiktajām spēcīgajām runām. Kampaņa iestājas par sieviešu un vīriešu vienlīdzību visās dzīves jomās, apgalvojot, ka dzimumu nevienlīdzība ir arī vīriešu problēma.

Foto: Reuters/ScanPix
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu