Fukušimas atomelektrostacijā noplūdušas 100 tonnas radioaktīva ūdens

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Fukušimas atomelektrostacijā (AES) noplūdušas 100 tonnas radioaktīva ūdens, ceturtdien paziņojusi Japānas energokompānija TEPCO. Noplūde radusies cisternā, kur glabāts radioaktīvais ūdens, un jau ir novērsta, informēja TEPCO preses pārstāvis.

«Tā kā noplūdes tuvumā nav kanalizācijas (..), maz ticams, ka ūdens būtu nonācis jūrā,» viņš piebilda.

Cisterna ir viena no simtiem līdzīgu, un tā atrodas aptuveni 700 metrus no krasta.

Tajā esošais ūdens ir ļoti radioaktīvs, beta starojuma radiācijas līmenim sasniedzot 230 miljonus bekerelu litrā.

Valdības noteiktas pieļaujamais līmenis ir 100 bekereli uz kilogramu pārtikas un desmit bekereli uz litru dzeramā ūdens.

Foto: AP/ScanPix

Beta starojums ir potenciāli ļoti kaitīgs cilvēkam un var nodarīt bojājumus DNS, tomēr pret to ir salīdzinoši viegli izsargāties. Beta daļiņas aiztur metāla plāksne, stikls vai pat parastais apģērbs.

TEPCO preses pārstāvis informēja, ka viņi pašreiz cenšas sakopt noplūdes sekas un kompānija nesaskata nopietnu risku videi.

Noplūdušais ūdens bija attīrīts no cēzija, bet tas vēl arvien satur stronciju, kas, nonākot cilvēka organismā, uzkrājas kaulos un var izraisīt vēzi.

Šā gada 11.martā apritēs trīs gadi, kopš Japānu satricināja spēcīga zemestrīce, kurai sekoja katastrofāls cunami.

Fukušimas atomelektrostacijā pēc zemestrīces pilnībā sabojājās dzesēšanas sistēmas, kā dēļ notika kodolreaktoru serdeņu kušana un radioaktīvo materiālu noplūšana vidē, izraisot pasaulē nopietnāko kodolkatastrofu kopš Černobiļas atomelektrostacijas sprādziena 1986.gadā.

Gandrīz trīs gadus pēc katastrofas simtiem tonnu gruntsūdeņu ik dienu ieplūst bojātajās reaktoru ēkās un sajaucas ar ūdeni, kas joprojām tiek iepludināts reaktoros caur pagaidu dzesēšanas sistēmu.

Radioaktīvais ūdens tiek uzkrāts pagaidu tvertnēs, un vairākkārt atklājies, ka notiek šo ūdeņu noplūde un pastiprināta radiācija konstatēta arī vietās, kur ūdens nav redzams. Tas viss radījis bažas, ka Fukušimā notiekošais izvēršas par krīzes situāciju.

TEPCO ir atzinis, ka daļa no noplūdušā augsti toksiskā ūdens, iespējams, jau nonākusi Klusajā okeānā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu