Veicinot iedzīvotāju ēšanas paradumu maiņu un mazāku sāls, cukura un tauku patēriņu uzturā, Latvijas Kardiologu biedrība nesen radījusi kvalitātes zīmi pārtikas produktiem - «Iesaka kardiologi!». Tā apliecināšot, ka pārtikas produkts ir draudzīgs sirds veselībai, un šī zīme ir piešķirta jau vienai Hanzas Maiznīcas rudzu maizes šķirnei. Pirms kāda laika Latvijas dietologi līdzīgu zīmi piešķīra kādai citai no pilngraudiem, bez sāls un cukura ražotai «Liepkalnu» maizei. Šie ir atsevišķi izņēmuma gadījumi, kas vairāk gan liecina par neveselīgo produktu ražotāju vēlmi spodrināt savu tēlu, kad no simts veselībai kaitīgiem produktiem vienu piedāvā kā veselīgu. Kas šiem Latvijas ražotājiem liedz visus savus produktus (nevis vienu vai divus) ražot kā veselībai nekaitīgus?
Neiztur kritiku pārtikas ražotāju aizbildināšanās, ka pircēji paši var izvēlēties, kas ir labs un kas ir slikts. Ja veikalā no simts maizes šķirnēm tikai viena ir veselīga, vai steidzīgs pircējs izdarīs savai veselībai visnekaitīgāko izvēli? Protams, nē, jo vispirms viņš steidzas un nevar atļauties rūpīgi lasīt visu produktu sastāvdaļas un, otrkārt, viņš ir labticīgs un tic: ja jau prece ir veikalā, tad tā nevar būt veselībai kaitīga, jo nekas jau par to nebrīdina.
Atstāt veselībai nekaitīgu produktu izvēli pašu pircēju ziņā apstākļos, kad veikalu plauktos 70%-90% ir veselībai kaitīgi produkti, ir pārtikas rūpniecības bezatbildība un kaitniecība tautas veselībai. Pārtikas rūpnieki maz domā par tautas veselību, ka aizvien vairāk jaunu cilvēku nodarbojas ar sportu, fitnesu un veselīgs, aktīvs, sportisks dzīves stils nav vairs tikai snobu padarīšana. Šie cilvēki negrib pirkt cukurotus un sālītus, žāvētus produktus. Pārtikas rūpniecībai būtu jāuzņemas atbildība, lai veicinātu šo trendu, izmēžot no veikalu plauktiem to, kas padara latviešu nāciju (ar to domāju arī visus cittautiešus, kas sevi identificē ar Latviju) par aptaukojošos, vārgu un slimu indivīdu sabiedrību. To nedarīs transnacionālās pārtikas kompānijas, bet to var darīt Latvijas pārtikas uzņēmumi, tādi kā bezcukura sulu ražotāji SIA «Very Berry» Gaujienā vai ZS «Stīgas» pie Alsungas un simtiem citu. Nevienam mūsdienu steidzīgam pilsonim pēc dienas, kas pavadīta divos darbos, nav vairs laika stundām skraidīt pa Rimi un Maximu, lai meklētu tieši divas veselīgās maizes markas un citus nekaitīgus nepārcukurotus, nepārsālītus un ar hidrogenētiem transtaukiem nepārpildītus produktus. Es gribu ieiet jebkurā veikalā un ar aizvērtām acīm paņemt jebkuru Latvijā ražotu maizes, baltās gaļas, zivju produktu, zinot, ka nepaņemšu neko lieku vai veselībai kaitīgu. Vai Latvijas pārtikas rūpnieki to nespēj nodrošināt? Kā rāda pētījumi, pircēju uzticība Latvijā ražotiem produktiem ir lielāka nekā transnacionālu kompāniju precēm, taču to nevajag izmantot ļaunprātīgi, iesmērējot mums veselību apdraudošus produktus.