Putins ticies ar savu ES draugu - Ungārijas premjeru Orbānu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins otrdien apmeklēja Ungārijas galvaspilsētu Budapeštu vienas dienas vizītē, parādot pasaulei, ka viņam vēl ir draugs Eiropas Savienībā (ES) Ungārijas premjerministra Viktora Orbāna personā, neraugoties uz saspīlējumu starp Krieviju un Rietumvalstīm Ukrainas jautājumā.

Putins un Orbāns pēc sarunām Budapeštā paziņoja, ka ir panākuši «politisku vienošanos» par jaunu elastīgu ilgtermiņa kontraktu Krievijas gāzes piegādēm Ungārijai, lai aizstātu darījumu, kura termiņš beidzas šogad.

«Mēs augstu vērtējam savu kā uzticama energoresursu piegādātāja reputāciju Eiropā un Ungārijā,» sacīja Putins, no kura citi Eiropas līderi pēdējos mēnešos ir izvairījušies Ukrainas notikumu un Krievijas cilvēktiesību problēmu dēļ.

Putina Budapeštas apmeklējuma laikā galvenais darba kārtības jautājums bija diskusijas par gāzes piegāžu līgumu. Krievijas prezidents arī nolika vainagu kritušajiem padomju karavīriem, tostarp tiem, kas gāja bojā, apspriežot 1956.gada sacelšanos.

Orbāns, kura valsts ir ļoti atkarīga no Krievijas gāzes, sacīja, ka mēģinājumi sasniegt enerģētisku drošību bez ekonomiskas sadarbības un energoresursiem no Krievijas ir līdzīgi «skriešanai pakaļ ilūzijām».

Lai gan Putins var rēķināties ar atbalstu arī Bulgārijā, Slovākijā, Grieķijā un Itālijā, Orbāns neapšaubāmi ir viņa tuvākais sabiedrotais ES, lai gan astoņdesmito gadu beigās bija guvis ievērību kā pretkrievisks un antikomunistisks politiķis.

Ungārijas galvaspilsētas ielās pirmdienas vakarā izgāja apmēram 2000 cilvēku, protestējot pret Putina ierašanos, kas ir viņa pirmā vizīte Budapeštā kopš 2006.gada.

«Mēs esam aizvainoti, ka Orbāns nostāda Ungāriju muļķīgā stāvoklī, uzaicinot Putinu šeit slēgt slepenus darījumus, kamēr blakus Ukrainā notiek karš,» sacīja viens no protesta organizatoriem Martons Gujāšs.

«Ir skaidrs, ka šis brauciens ir svarīgāks Putinam nekā Orbānam. Putins var demonstrēt citām Rietumvalstīm, ka viņam ir sabiedrotais, kas ir ES un NATO dalībvalsts, un ka ES vienotība galu galā nemaz nav tik stipra,» paziņoja Somijas Starptautisko jautājumu institūta analītiķis Andrāšs Rācs.

Orbāns otrdien atkal kritizēja ES sankcijas pret Krieviju. «Mēs esam pārliecināti, ka Krievijas izslēgšana no Eiropas nav saprātīga. Drošību nevar radīt bez Krievijas - tikai kopā ar Krieviju. Tātad mums nepieciešamas sarunas,» sacīja Orbāns kopīgā preses konferencē ar Putinu.

Pirms Putina ierašanās uz tikšanos ar Orbānu parlamentā policija aizturēja feministu kustības «Femen» aktīvisti ar kailām krūtīm, kura kliedza «Putin, dodies mājās». Policija vēlāk paziņoja, ka šī sieviete ir 26 gadus veca Francijas pilsone.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu