Kāpēc ir «kaitīgi» skatīties romantiskās filmas? (41)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Annas Psiholoģijas, publicitātes foto

Reizēm uz romantiskajām grāmatām un filmām gribētos uzlikt uzrakstu, līdzīgu kā uz alkohola reklāmām: «Pārāk nopietna attieksme pret šo kino var kaitīgi ietekmēt jūsu dzīvi un attiecības!»

Vai jūs skatāties romantisko kino? Jā? Lieliski! Tā ir brīnišķīga pasaule, kurā iegremdēties, lai atpūstos no ikdienas rūpēm un pamielotu acis. Droši turpiniet to darīt, tikai, lūdzu ievērojiet vienu noteikumu – nekad nejaukt romantisko grāmatu un kino patiesību ar realitāti!

Kāpēc? Tāpēc, ka te viss ir radīts pamatā sieviešu auditorijai. Tas nozīmē, ka dzīve un cilvēku attiecības te tiek pasniegtas tā, kā tās gribētu un sapņo redzēt sieviete. Te ir emocijas, sajūtas, varoņi daudz domā un runā par attiecībām – arī vīrieši. Obligāti ir skaisti interjeri vai dabasskati, ziedi, maigas vai košas krāsas, daudz saules vai vienkārši gaismas. Romantiskais kino ir radīts no sievietes apzinātajiem un neapzinātajiem sapņiem, un pēc tam tiek pārdots viņai atpakaļ. Vai tas ir slikti? Nē, protams.

Slikti ir pēc tam mēģināt dzīvi pielaikot šīm sapnim un just vilšanos,

ka dzīve neielien romantiskā priekšstata glītajā, bet šaurajā rāmītī.

Lūk, tikai dažas lietas, kas romantiskajā literatūrā un kino rada maldīgu priekšstatu par pāra attiecībām.
Žanra likumi diktē, ka visus pārdzīvojumus un problēmas lielākoties rada ārējie apstākļi, kas dēmoniski iejaucas cilvēku dzīvē. Ļaunā sāncense, kura ar viltu izšķir mīlētājus. Slikti laika apstākļi, kuru dēļ Viņš nokavē lidmašīnu un Viņa paspēj teikt jāvārdu citam. Ģimenes tradīcijas, kuru dēļ jāpieņem skarbais lēmums, kas aizliedz jūtas… Protams, ir ērti domāt, ka ir sliktais liktenis un sliktie cilvēki, kas visu sabojā – tas ļauj noņemt no sevis visu atbildību par savu izvēli un rīcību. Diemžēl tā ir ilūzija -

dzīvē visi konflikti lielākoties izriet no mūsu raksturiem un problēmas radām mēs paši

ar savu rīcību.

Vēl kāda tipiska iezīme - tāpat kā visas pasakas beidzas ar kāzām, tāpat lielais vairums romantisko filmu beidzas ar skūpstu saulrietā vai vismaz simbolisku satikšanos tilta vidū, katram nākot no sava krasta. Tas rada sajūtu, ka galvenās grūtības attiecībās ir līdz mirklim, kamēr cilvēki beidzot pa īstam paliek kopā vai apprecas. Dzīvē, kā zināms, visi kreņķi tad tikai sākas. Turklāt no tā mēs iemācāmies, ka nepalikt kopā, izšķirties – tas apriori dara cilvēku nelaimīgu. Lai gan realitātē cilvēku daudz nelaimīgāku dara dzīve neveselīgās attiecībās.
Protams, ir arī vairākas labas lietas, kādēļ ir vērts iegremdēties romantikas pasaulē. Kaut vai - tā atmodina sievišķību un atgādina vīrietim, ka

sieviete gaida uzmanības apliecinājumus

– ziedi, laiks divatā, sarunas, dāvanas…

Komentāri (41)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu