Paveikti aptuveni 85% Rīgas pils restaurācijas darbu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Aptuveni pusgadu līdz Rīgas pils Priekšpils un austrumu piebūves rekonstrukcijas-restaurācijas darbu beigšanas termiņam paveikti aptuveni 85% darbu, šodien Valsts prezidentam Andrim Bērziņam, kurš apskatīt pili bija ieradies ar savām «ēnām», norādīja Rīgas pils atjaunošanas padomes vadītājs Imants Lancmanis.

Patlaban pilī notiek aktīvi darbi - tiek atjaunoti sienu un griestu krāsojumi. Pils Sūtņu akreditācijas zālē tiek atjaunoti sienu un griestu gleznojumi, savukārt vietā, kur ugunsgrēka dēļ tika sabojāts jumts, tas nu ir uzstādīts. Sākta arī Ģerboņu zāles griestu atjaunošana - pašlaik uzgleznoti divu pilsētu ģerboņi - pie ieejas zālē atjaunoti Viesītes un Ilūkstes ģerboņi.

Bērziņš uzsvēra, ka darbu temps «ir saskaņots ar darba jēgu». Prezidents uzskata, ka, vērtējot kopā padarīto, rezultāts priecēs vismaz pusgadsimtu, pierādot, ka, strādājot kopā, var panākt atbilstošu rezultātu. «Darbos iesaistītie ir atraduši kopīgu valodu, un viņu padarītā rezultāts būs vieta kopīgam darbam ilgu gadu garumā,» sacīja prezidents.

Lancmanis sacīja, ka, neskatoties uz to, ka sākumā licies neiespējami iekļauties termiņos, patlaban pierādās, ka iespējams apvienot gan tempu, gan kvalitāti. Tas esot iespējams, ja visi iesaistītie darbu pilda ar atbildības sajūtu. Lancmanis ir gaidījis termiņu «šturmēšanu», bet tas neesot noticis, un patlaban var redzēt, ar kādu rūpību katrs darbojas savā vietā. Viņš ir pārliecināts, ka 18.novembri varēs svinēt Svinību zālē, kā tas noticis 1938.gadā, kad uz svinībām tika uzaicināti 1938 viesi.

Vaicāts par to, kurš pēc gaidāmajām prezidenta vēlēšanām varētu atklāt restaurēto pili, Bērziņš vien sacīja, ka, tā kā pils restaurēta daudziem gadiem uz priekšu, «telpa kalpos daudziem prezidentiem».

Jau ziņots, ka kopumā Rīgas pils rekonstrukcijā-restaurācijā vidēji tiek nodarbināti 250 strādnieku, bet 60-70 restauratoru strādā dažādās darbnīcās.

Rīgas pils Priekšpils un austrumu piebūves rekonstrukcijas-restaurācijas darbus paredzēts izpildīt un objektu nodot ekspluatācijā 2015.gada 1.novembrī. Pēc tam šī pils daļa pilnībā tiks nodota Valsts prezidenta kancelejas vajadzībām. Darbu faktiskās izmaksas tiek prognozētas 34,45 miljoni eiro.

Saskaņā ar noslēgto līgumu par rekonstrukciju un restaurāciju Rīgas pils pirmās kārtas atjaunošanas darbus veic pilnsabiedrība SBRE. Tehniskā projekta autors ir pilnsabiedrība «Pils projekts», bet galvenais arhitekts - Artūrs Lapiņš. Būvuzraudzību veic SIA «Būvalts».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu