Gorbačovs mudina Putinu un Obamu sekmēt izlīgumu Ukrainā (8)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pēdējais PSRS līderis Mihails Gorbačovs ceturtdien aicinājis ASV un Krievijas prezidentus Baraku Obamu un Vladimiru Putinu kļūt par iniciatoriem izlīguma sarunām, lai Ukrainā apturētu vardarbību un nepieļautu tur masveida asinsizliešanu.

«Esmu pārliecināts, ka jūsu spēkos ir sasniegt šo mērķi. Pretējām pusēm ir jāapsēžas pie sarunu galda,» atklātajā vēstulē, kas publicēta Gorbačova fonda tīmekļa vietnē, norāda bijušais PSRS līderis. «Tagad ir dzirdamas abpusējas apsūdzības. (..) Tas situāciju tikai padara vēl sarežģītāku. Tagad nav laika nodarboties ar izmeklēšanu. Galvenais - apturēt ļoti bīstamo eskalāciju.»

«Vladimir Vladimirovič, Obamas kungs, es jūs lūdzu rast iespēju un spert apņēmīgu soli, lai palīdzētu Ukrainai atgriezties uz mierīgas attīstības ceļa. Es ļoti uz jums ceru.»

Sadursmēs, kas Ukrainas galvaspilsētas Kijevas centrā nerimst kopš svētdienas, dzīvību zaudējuši jau pieci cilvēki. Opozīcijas līderi patlaban tiekas ar prezidentu Viktoru Janukoviču, cenšoties panākt protestētāju prasību izpildi, cita starpā arī solījumu sarīkot pirmstermiņa vēlēšanas.

«Nevar neredzēt, ka notikumu gaita Kijevā apdraud ne tikai pašu Ukrainu un tās kaimiņus, bet arī Eiropu un visu pasauli,» brīdina Gorbačovs.

Emocionālajā vēstulē viņš atgādina par dziļajām personīgajām saitēm ar Ukrainu.

«Manā ģimenē māte bija ukrainiete, tēvs - krievs. Mana nelaiķe sieva Raisa Maksimovna bija ukrainiete. Un tādu piemēru ir tūkstošiem. Var tieši runāt par mūsu cilvēku, mūsu tautu, mūsu valstu asins saitēm.»

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu