Kanāda: Ēģipte drīz atbrīvos «Al Jazeera» žurnālistu Mohamedu Fadelu Fahmi

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ēģiptē drīz no cietuma tiks atbrīvots «Al Jazeera English» Kairas biroja vadītājs, Ēģiptes un Kanādas dubultpilsonis Mohameds Fadels Fahmi, pirmdien paziņoja Kanādas ārlietu ministrs Džons Bērds dienu pēc «Al Jazeera» žurnālista, Austrālijas un Latvijas dubultpilsoņa Pītera Grestes atbrīvošanas.

Bērds paziņoja Kanādas valsts raidsabiedrībai, ka Fahmi atbrīvošana ir «nenovēršama», bet atteicās sniegt sīkākas ziņas.

Kanādas diplomāti pirmdien Kairā tikās ar saviem Ēģiptes kolēģiem, lai panāktu Fahmi atbrīvošanu.

Grestem un Fahmi pērn 23.jūnijā tika piespriests septiņu gadu cietumsods, bet Ēģiptes pilsonim «Al Jazeera» producentam Baheram Mohamedam tika piespriesti divi cietumsodi ar septiņu un trīs gadu termiņiem.

Visi trīs apsūdzētie, kas no 2013.gada decembra atradās apcietinājumā, tika atzīti par vainīgiem aizliegtās islāmistu kustības «Musulmaņu brālība» atbalstīšanā un melīgu ziņu izplatīšanā par Ēģiptes atrašanos uz «pilsoņkara» sliekšņa. Grestes, Fahmi un Mohameda advokāti spriedumus pārsūdzēja.

Greste janvārī iesniedza pieteikumu deportācijai no Ēģiptes. Ēģiptes varas iestādes svētdien atbrīvoja Gresti un deportēja viņu uz Austrāliju.

Greste kopā ar savu brāli Maiklu svētdien ieradās Kipras pilsētā Larnakā ar Ēģiptes aviokompānijas «EgyptAir» lidmašīnu. Atbrīvotais žurnālists pašlaik atpūšas Kiprā, bet pēc tam atgriezīsies Austrālijā.

Greste pirmdien norādīja, ka viņa atbrīvošana no Kairas cietuma ir liels solis uz priekšu Ēģiptei, bet viņš jūt bažas par abiem kolēģiem, kuri joprojām ir cietumā.

«Tas ir liels solis uz priekšu (..) Es tikai ceru, ka Ēģipte turpinās to pašu ar pārējiem,» Greste sacīja intervijā telekompānijai «Al Jazeera» pēc ierašanās Kiprā.

«Līdzās visam šim atvieglojumam es joprojām jūtu bažas un raizes. Ja tas ir pareizi, ka es esmu brīvs, tad ir pareizi, ja arī viņi tiktu atbrīvoti,» teica Greste.

Greste uzsvēra, ka izjutis «stresu, atvadoties no maniem draugiem un kolēģiem». Viņš piebilda, ka jutis «īstu emociju sajaukumu», uzzinot, ka tiek atbrīvots.

«Pavadot 400 dienas tiešā tuvumā ar cilvēkiem, viņus iepazīst ļoti labi,» teica Greste. «Bija patiešām sarežģīts brīdis iziet ārā un atstāt cietumu, atvadoties no tiem puišiem, nezinot, cik ilgi viņiem vajadzēs tur būt,» teica žurnālists.

«Es iepazinu un pieņēmu Baheru [Mohamedu] un Mohamedu [Fadelu Fahmi] kā ģimeni, viņi ir mani brāļi,» paziņoja Greste.

Fahmi radinieki ir pauduši cerību, ka viņš tiks atbrīvots un deportēts saskaņā ar Ēģiptes prezidenta Abdelfataha al Sisi dekrētu, kurš ļauj deportēt ārzemniekus, kas tiek tiesāti.

Bahera Mohameda ģimene cer, ka viņš tiks atbrīvots, prezidentam viņu apžēlojot vai tiesai viņu attaisnojot pēc sprieduma pārsūdzēšanas.

«Al Jazeera» ir solījusi pēc Grestes atbrīvošanas turpināt kampaņu, kuras mērķis ir panākt abu viņa kolēģu atbrīvošanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu