Āboltiņa: «Vienotības» ilgtermiņa uzdevums ir iedzīvotāju labklājības veicināšana (117)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Partijas «Vienotības» ilgtermiņa uzdevums un atbildība ir Latvijas iedzīvotāju labklājības veicināšana, lai ikviens Latvijas iedzīvotājs šeit justos labi, spētu produktīvi strādāt un realizēt savas intereses, šodien, uzrunājot kongresa dalībniekus, uzsvēra partijas priekšsēdētāja, Saeimas spīkere Solvita Āboltiņa (V).

Premjera Valda Dombrovska (V) vadītās valdības ir ielikušas spēcīgu pamatu valsts turpmākajai attīstībai, taču darāmā vēl ir daudz, kongresā norādīja Āboltiņa.

Kā galveno uzdevumu "Vienotības" līdere minēja nevienlīdzības mazināšanu, lai ekonomiskos rādītājus, ar ko lepojamies Eiropā, ikviens iedzīvotājs visupirms sajustu savā maciņā un savas ģimenes budžetā.

"Mazinot nevienlīdzību, mums vienlaikus jādomā par attīstību, par produktivitāti un investīcijām," uzsvēra Āboltiņa. "Strādājošiem cilvēkiem ir skaidri jāsajūt sava darba atdeves pieaugums, arī nebraucot prom no Latvijas. Jauniešiem un studentiem ir jārada iespējas realizēt sevi, tādējādi veidojot viņos izpratni par Latviju kā iespēju valsti. Savukārt vecākajai paaudzei nepieciešama drošība un pretimnākšana it visur, kur tas ir vajadzīgs. Šie uzdevumi ir krietni sarežģītāki, nekā vienkārša naudas dalīšana, un "Vienotība" kā atbildīga partija turpinās šos jautājumus risināt," apliecināja "Vienotība" priekšsēdētāja.

Foto: LETA

Runājot par nākamās valdības veidošanu, partijas priekšsēdētāja pauda gandarījumu, ka Ministru prezidenta amata kandidāte Laidmota Straujuma "nāk no "Vienotības"". "Kaut arī premjera nominēšanas process nebūt nebija viegls, tas parādīja, cik daudz mūsu rindās ir profesionālu politiķu, kurus bez bažām varam virzīt gan Ministru prezidenta amatam, gan uzticēt citas nozares, arī tās, par kurām atbildību nevēlas uzņemties neviens no partneriem. Mēs bijām un esam pārliecināti par ikviena mūsu virzītā kandidāta spējām uzņemties atbildību arī par vissarežģītākajiem jautājumiem," pauda Āboltiņa.

"Vienotības" līdere arī norādīja, ka šīs valdības veidošanas pamatā ir politiska izšķiršanās un iespēja divām trešdaļām Saeimā ievēlēto valstiski domājošo politisko spēku pierādīt, ka tie spēj domāt un rīkoties valstiski un atbildīgi. "Politiskajām partijām beidzot jāaizmirst savstarpējie aizvainojumi, sarkanās līnijas un jāvienojas kopīgam darbam. Cita ceļa es neredzu. Mēs visi esam liecinieki tam, kā svešas valsts ideoloģijas ietekmēta politika sevi jau skaļi pieteikusi galvaspilsētā. Latvijas piederība Rietumu demokrātiskajai sabiedrībai nekad nedrīkst tikt apdraudēta," uzsvēra Āboltiņa.

Savā uzrunā Āboltiņa norādīja uz bīstamību, ko Latvijas politikā rada partiju fragmentācija un nespēja sastrādāties politiķu ambīciju vai sīku pārinodarījumu dēļ. "Tos strīdus, ķīviņus un demaršus, kuri lielākās demokrātijās šķiet parasta lieta, mēs, iespējams, nemaz nevaram atļauties. Šī fragmentācijas tendence, cita starpā, noved mūs arī pie nopietnām pārdomām par nākamo vēlēšanu rezultātiem un pašreizējās situācijas ilgtspēju - kad lielākā parlamenta frakcija savu ģeopolitisko un nacionālo pozīciju dēļ ir neizbēgami turama ārpus valdības koalīcijas," uzsvēra Āboltiņa.

Foto: LETA

"Latvijas sabiedrība ir nogurusi no politiskiem viendieņiem," savā uzrunā norādīja Āboltiņa, uzsverot, ka līdzās taktikai "Vienotībai" vajadzīga arī stratēģija, kura nebeigtos ar 12.Saeimas vēlēšanām. "Vienotība" ir ieinteresēta Latvijas stabilā izaugsmē, norādīja partijas līdere.

Tāpat Āboltiņa norādīja, ka pēc "milzīgās nelaimes" 21.novembrī Zolitūdē par vienu sabiedrības no problēmām kļuvusi atbildība. "Atbildība un tās trūkums pēdējos mēnešos ir kļuvuši par sabiedriskās diskusijas atslēgvārdiem. Cilvēku nolaidības un alkatības traģiskās sekas prasīja un joprojām prasa steidzamu rīcību," kongresā klātesošos uzrunāja Āboltiņa. Viņa norādīja, ka, neraugoties uz to, ka "Vienotības" amatpersonas notikušajā tieši nebija vainojamas, "Vienotība" skaidri apzinās problēmas un bezatbildības kultūru, kura Latvijā daudzviet izveidojusies. «Un, lai to mainītu, esam gatavi arī praktiski rīkoties - nevis tikai runāt un rādīt ar pirkstu uz citiem," uzsvēra Āboltiņa.

Tieši šādu iemeslu dēļ no amata atkāpies Dombrovskis. Šis solis nebija viegls, tomēr tas bija nepieciešams mūsu valsts ilgtermiņa mērķu vārdā, pauda Āboltiņa.

Foto: LETA

Tāpat, uzrunājot "Vienotības" kongresa delegātus, Āboltiņa norādīja uz nepieciešamību neatlaidīgi strādāt pie valsts pamatu stiprināšanas. Pievēršoties aktuālajam Satversmes preambulas jautājumam, "Vienotības" līdere norādīja, ka "nebūtu pareizi iedomāties, ka preambula ir uztverama kā līdzeklis pret kādiem īstiem vai potenciāliem ienaidniekiem". "Patiesībā mums pašiem ikdienā bieži pietrūkst skaidrības par mūsu valsts pamatvērtībām, par to, no kurienes esam nākuši un kurp dodamies. Tādēļ valsts pamatu nostiprināšana ir ilgtermiņa attīstības jautājums, kuru nevaram atstāt uz vēlāku laiku," norādīja Āboltiņa.

Savā uzrunā Āboltiņa atgādināja, ka "Vienotībai", kura vienmēr ir raudzījusies ilgtermiņā un nav vairījusies no praktiskas atbildības, jādomā arī par partijas stiprināšanu - piesaistot jaunus biedrus, uzturot aktīvu diskusiju partijas iekšienē un audzinot profesionālus politiķus.

Komentāri (117)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu