Ēģiptē aizturētos žurnālistus, tostarp Gresti, apsūdz melīgās ziņās (1)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ēģiptes prokurori ceturtdien apsūdzēja trīs aizturētos Kataras telekanāla «Al Jazeera» žurnālistus, tostarp Austrālijas latvieti Pēteri Gresti, melīgu ziņu pārraidīšanā par labu islāmistu kustībai «Musulmaņu brālība», kas no 25.decembra ir pasludināta par teroristu organizāciju.

Austrālijas pilsonis Greste, «Al Jazeera English» Kairas biroja vadītājs Mohameds Adels Fahmi, kurš ir Ēģiptes un Kanādas dubultpilsonis, un producents ēģiptietis Bahers Mohameds 29.decembrī tika aizturēti kādā Kairas viesnīcā. 31.decembrī prokuratūra nolēma viņus paturēt apcietinājumā uz divām nedēļām, un apcietinājums 9.janvārī tika pagarināts par 15 dienām.

«Apsūdzētie nopratināšanas laikā atzinās, ka viņi piederējuši teroristu grupējumam [«Musulmaņu brālība»],» teikts prokuroru paziņojumā.

Prokurori apgalvoja, ka žurnālisti, kas nebija oficiāli akreditēti,

rediģējuši uzfilmēto materiālu, «lai nomelnotu Ēģiptes tēlu ārvalstīs .. [un] kalpotu starptautiskās teroristu organizācijas interesēm».

Prokuroru paziņojumā teikts, ka saskaņā ar viņu veiktu izmeklēšanu aizturētie esot plānojuši savākt materiālu un to pārveidot, lai «Al Jazeera» varētu pārraidīt «safabricētu materiālu, kam nav nekā kopīga ar realitāti».

Mērķis esot kaitēt Ēģiptes politiskajam stāvoklim

Prokurori apgalvoja, ka «Al Jazeera» ir «mērķis izkropļot Ēģiptes tēlu ārvalstīs, kaitēt tās politiskajam stāvoklim un likt starptautiskajai sabiedrībai noticēt, ka šis nereālais materiāls parādījis Ēģiptē notiekošo un ka valsts piedzīvo pilsoņkaru».

Prokurori piebilda, ka šāda žurnālistu rīcība ir vērsta uz «kalpošanu starptautiskas teroristu organizācijas mērķiem un starptautiskās sabiedrības provocēšanu pret Ēģipti».

Aizturēto žurnālistu advokāti un «Al Jazeera» nosauca šos prokuroru apgalvojumus par nepatiesiem. «Šīs apsūdzības mūsu žurnālistiem neiztur pārbaudi,» paziņoja telekanāla preses sekretārs Osama Saīds.

«Al Jazeera» noliedza prokuroru apgalvoto, ka kāds no aizturētajiem būtu atzinies, un raksturoja prokuroru paziņojumu ka «neparastu», kas «izskatās pēc pāragra sprieduma, kamēr vēl notiek izmeklēšana».

«Mūsu [žurnālistu] komanda, kas ir aizturēta, bija kādu laiku strādājusi Kairā, un

cilvēki vēl arvien var redzēt internetā viņu paveikto. Tas atbilst augstākajiem žurnālistikas standartiem un godīgumam,

tāpat kā viss mūsu veidotais materiāls kopš ievērojamo notikumu sākuma Ēģiptē pirms trim gadiem,» paziņoja «Al Jazeera».

Telekanāls aicināja Ēģiptes varas iestādes «uzklausīt» starptautisko mediju organizāciju aicinājumus atbrīvot šos žurnālistus.

Ēģiptes varas iestādes vaino «Al Jazeera» neobjektivitātē par labu «Musulmaņu brālībai», kopš Ēģiptes armija jūlija sākumā gāza prezidentu Mohamedu Mursi, kurš bija no šīs kustības. Kataras valsts, kurai pieder «Al Jazeera», atbalsta «Musulmaņu brālību».

Greste, kurš ir bijušais britu raidsabiedrības BBC žurnālists, 2012.gadā saņēmis amerikāņu Pībodija balvu par savu 2011.gada dokumentālo filmu, kurā atspoguļota situācija Somālijā.

Saskaņā ar Austrālijas latviešu elektroniskā laikraksta «Latvietis» ziņām Pēteris Greste ir dzimis Sidnejā un ieguvis žurnālista grādu Kvīnslendas Tehniskajā augstskolā. Viņš strādāja par žurnālistu Austrālijas televīzijā, bet 1991. gadā pārcēlās uz Angliju, lai īstenotu savu sapni kļūt par ārzemju korespondentu. Sapnis piepildījās, viņam strādājot BBC un ziņu aģentūrā «Reuters» Bosnijā, Dienvidslāvijā, Afganistānā, Irākā, Meksikā, Čīlē, Argentīnā un Āfrikā. Kopš 2011. gada Pēteris Greste strādā «Al Jazeera».

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu