Sākas barikāžu atceres pasākumi (18)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA/TVNET

No šodienas līdz 20.janvārim Rīgā notiks barikāžu atceres pasākumi.

Plānoti gan atceres pasākumi, gan piemiņas ugunskuru iekuršana, izglītojoši pasākumi un koncerts. Tiks atklāta arī papildinātā 1991.gada barikāžu muzeja ekspozīcija un barikāžu atcerei veltīta piemiņas plāksne.

16.janvārī plkst.12 notiks atceres brīdis Mārupes kapos pie pieminekļa brīvības cīnītājiem, savukārt plkst.16 - atceres pasākums pie Vecmīlgrāvja tilta. 13.janvārī plkst.18 iedegs piemiņas ugunskuru Zaķusalā. Doma laukumā piemiņas ugunskuru iedegs 20.janvārī plkst.17.

20.janvārī, 1991.gada barikāžu aizstāvju atceres dienā, atklās arī barikāžu atcerei veltītu piemiņas plāksni pie bijušās Iekšlietu ministrijas ēkas Raiņa bulvārī 6. Rīgas Domā šajā dienā plkst.18 notiks svētbrīdis un koncerts.

1991.gada barikāžu muzeja direktors Renārs Zaļais preses konferencē par barikāžu atceres pasākumiem stāstīja, ka 17.janvārī atklās papildinātu ekspozīciju 1991.gada barikāžu muzejā. Viņš atzīmēja, ka ekspozīcija līdz šim atradās trīs telpās. Jau esošajām tiks pievienotas vēl trīs telpas, tādējādi varēs parādīt daudz vairāk nekā līdz šim.

Zaļais stāstīja, ka tas viņam ir jau piecus gadus ilgs sapnis, kas beidzot īstenots. Vienā no telpām tiks parādīti vairāki 20.janvāra notikumi - uzbrukums Iekšlietu ministrijai, Bastejkalnam. Otrā telpā tiks akcentēta barikāžu atbalss pasaulē. Zaļais atzīmēja, ka ir būtiski parādīt to, ka par barikādēm Rīgā interesējās visa pasaule. Trešajā telpā parādīšot Tautas frontes loma barikāžu veidošanā. Papildinātajā ekspozīcijā būšot dažādi interesanti priekšmeti, piemēram, satelītšķīvis, kas barikāžu laikā atradās pie Iekšlietu ministrijas ēkas.

Latvijas Tautas frontes organizētās barikādes, kurās piedalījās Latvijas neatkarības aizstāvji no visiem novadiem, bija unikāls nevardarbīgas pretošanās paraugs. Tas bija satraukumu pilns laiks, kad kopā pulcējās visi, kuri savā sirdī loloja ideju par brīvu Latviju.

1991.gada 13.janvāra vakarā Rīgā sāka celt barikādes, lai aizsargātu Augstākās padomes ēku, televīziju, Daugavas tiltus un citus stratēģiski svarīgus objektus. 16.janvārī sāka aktivizēties OMON vienība. Apšaudē pie Vecmīlgrāvja tilta gāja bojā Satiksmes ministrijas šoferis Roberts Mūrnieks.

Asiņainākie notikumi risinājās 20.janvārī, kad OMON mēģināja ieņemt Iekšlietu ministrijas ēku. Bojā gāja pieci cilvēki, kuru vidū bija skolnieks Edijs Riekstiņš, divi iekšlietu darbinieki - Vladimirs Gomonovičs, Sergejs Konoņenko - un Rīgas kinostudijas operatori Andris Slapiņš un Gvido Zvaigzne.

Komentāri (18)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu