Demiters: Jāizvērtē ministru iepriekšējā darbība (24)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Veidojot jauno Ministru kabinetu, būtu jāizvērtē ministru iepriekšējā darbība, nevis matemātiski jāsadala ministrijas partijām pa grupām, šodien intervijā LNT raidījumā «900 sekundes» sacīja Reformu partijas (RP) vadītājs Edmunds Demiters.

Demiters uzskata, ka RP būtu jāsaglabā gan iekšlietu ministra, gan ārlietu ministra amats, jo pašreizējo ministru Riharda Kozlovska (RP) un Edgara Rinkēviča (RP) līdzšinējā darbība augstu novērtēta.

RP vadītājs kategoriski noliedza, ka partija «ziedo» Kozlovski kā iekšlietu ministru, lai amatu varētu saglabāt Rinkēvičs.

Pēc Demitera teiktā, Kozlovskis lēmumu par atteikšanos turpināt vadīt Iekšlietu ministriju pieņēmis, tiklīdz uzzinājis, ka pretējā gadījumā Rinkēvičs vairs nevarēs vadīt Ārlietu ministriju. Savukārt Rinkēvičs sākotnēji uzskatījis, ka Kozlovskim šāds solis nav jāsper, un «ļoti ilgi šaubījies».

Kozlovskis esot gatavs turpināt darbu iekšlietu ministra amatā, ja mainās nosacījumi, ka vienai partijai nevar būt divi tā dēvēto spēka ministriju portfeļi, sacīja RP vadītājs.

RP vēlas Ekonomikas ministriju

Viņš atkārtoti norādīja, kar RP vēloties atbildību par Ekonomikas ministriju, Ārlietu ministriju un Iekšlietu ministriju. Savukārt par patlaban partijas pārraudzīto Izglītības un zinātnes ministriju esot «nepārprotami likts manīt», ka tā turpmāk uzticama partijas «Vienotība» atbildībai.

RP bijis pārsteigums, ka tai piedāvāts vadīt Veselības ministriju. Šo jomu partija nepārzinot, un, kā sacīja Demiters, iepriekš to veiksmīgi darījusi Ilze Viņķele (V). Veselības ministres amatā gan patlaban ir Ingrīda Circene (V).

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra amatā, kurā Valda Dombrovska (V) valdībā bija RP pārstāvis Edmunds Sprūdžs, Demiters labprāt redzētu nacionālās apvienības «Visu Latvijai»-«Tēvzemei un Brīvībai»/LNNK pārstāvi Eināru Cilinski, kurš iepriekš veiksmīgi pildījis šīs ministrijas parlamentārā sekretāra amata pienākumus.

Ekonomikas ministrija RP ir ļoti būtiska prioritāte, šodien žurnālistiem norādīja Demiters.

Partija ļoti augstu vērtē ekonomikas ministra Daniela Pavļuta darbu, un politiķis nav dzirdējis konkrētu pamatojumu, kāpēc viņš nebūtu atbilstošs kandidāts.

Medijos izskanējušos viedokļus par Pavļuta atbilstību viņš uzskata par inscenētiem, un tas liekot jautāt, kādas intereses Pavļuts «pa šiem gadiem ir aizskāris».

Taujāts, vai šo amatu varētu ieņemt pašreizējais izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP), Demiters atbildēja, ka «tie ir tikai minējumi».

RP valdes priekšsēdētājs nekomentēja, kādā veidā nacionālajai apvienībai «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK) varētu kompensēt tādu situācijas attīstību, kurā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) ministra postenis nonāktu Zaļo un zemnieku savienības kontrolē. Viņš vienīgi ironiski piebilda, ka nacionālā apvienība varētu «pieslēgties» Eiropas lietu ministra amatam.

Demiters pieļāva, ka jautājumu par nepieciešamību ārlietu ministram Edgaram Rinkēvičam (RP) saglabāt amatu varētu pārrunāt ar Ministru prezidenta amatam nominēto kandidāti Laimdotu Straujumu individuāli.

Pašlaik saskaņā ar Straujumas piedāvājumu VARAM ministrijas postenis pienākas VL-TB/LNNK, savukārt Latvijas Zaļā partija (LZP) paziņojusi, ka tās deputāti neatbalstīs valdību, kurā «zaļajiem» nepienāksies VARAM.

Straujuma piedāvā savu redzējumu

Kā ziņots, Ministru prezidenta amatam izvirzītā Laimdota Straujuma (V) jauno valdību veidojošajām partijām piedāvājusi savu redzējumu par ministriju sadali. Saskaņā ar viņas piedāvājumu «Vienotība» varētu uzņemties atbildību par Finanšu ministriju, Izglītības un zinātnes ministriju, Aizsardzības ministriju, kopā ar neatkarīgajiem Saeimas deputātiem arī par Satiksmes ministriju.

RP piedāvāti ekonomikas ministra, veselības ministra un iekšlietu ministra amati. RP ar šādu piedāvājumu nebija mierā un uzreiz pauda vēlmi «samainīt» Veselības ministriju pret Izglītības un zinātnes ministriju. Vēlāk iekšlietu ministrs Kozlovskis arī paziņojis, ka nolēmis atteikties no iekšlietu ministra amata jaunajā valdībā par labu tam, lai ārlietu ministra amatu varētu ieņemt Rinkēvičs.

Nacionālo apvienību «Visu Latvijai»-«Tēvzemei un Brīvībai»/LNNK Straujuma aicina izvirzīt pārstāvjus Vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministrijas (VARAM), Kultūras ministrijas un Tieslietu ministrijas vadīšanai. Nacionālā apvienība pauda gatavību uzņemties atbildību par šīm ministrijām, kā arī norādīja, ka šīs partijas deleģētais ministrs būtu gatavs vadīt arī Ekonomikas ministriju.

Savukārt Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS) piedāvāts uzņemties atbildību par Zemkopības ministriju, Labklājības ministriju un Ārlietu ministriju. ZZS gan vēlētos uzņemties atbildību par VARAM, un ZZS ietilpstošās Latvijas Zaļās partijas valde kā kandidātu VARAM ministra amatam izvirzījusi Saeimas deputātu Raimondu Vējoni. Tikmēr ZZS valdes priekšsēdētājs Uldis Augulis pauž atturīgu pozīciju par ZZS gatavību diskutēt par to, ka topošajā valdībā ZZS varētu ieņemt iekšlietu ministra amatu, tādējādi RP saglabātu ārlietu ministra portfeli. Iepriekš ZZS pārstāvji kā iespējamo kandidātu iekšlietu ministra amatam nosauca Saeimas deputātu Kārli Seržantu.

Topošās koalīcijas partneri šodien plkst.14 tiksies valdības ēkā, lai sniegtu savu vērtējumu par Ministru prezidenta amatam nominētās Laimdotas Straujumas (V) piedāvājumu ministriju sadalei jaunajā valdībā.

Valdības veidošanā tiek izmantots princips, ka katrai partijai pienāktos pa vienai «resursu» ministrijai (Satiksmes ministrija, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, Ekonomikas ministrija, Zemkopības ministrija), pa vienai «atbildības» ministrijai (Labklājības ministrija, Veselības ministrija, Izglītības un zinātnes ministrija, Kultūras ministrija) un pa vienai no «spēka» un «stratēģiskajām» jeb tiesiskā bloka ministrijām (Aizsardzības ministrija, Tieslietu ministrija, Ārlietu ministrija, Iekšlietu ministrija). Katra partija varētu uzņemties atbildību par trīs ministrijām, savukārt «Vienotība» - par četrām, tostarp kā premjera partijai arī Finanšu ministriju.

Komentāri (24)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu