Straujuma skaidro, kāpēc ārlietas jāuzņemas ZZS (40)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Ministru prezidenta amatam nominētā zemkopības ministre Laimdota Straujuma (V) augstu novērtējot pašreizējā ārlietu ministra Reformu partijas pārstāvja Edgara Rinkēviča veikumu, tomēr šīs ministrijas pārraudzības uzticēšanu jaunajā valdībā Zaļo un zemnieku savienībai nosakot politiskā loģika.

«Piedāvājot ZZS Ārlietu ministriju, es nenoliedzu to lielo darbu, ko izdarījis Edgars Rinkēvičs. Es viņu vērtēju kā ļoti populāru, ļoti labu un ļoti profesionālu ministru,» sacīja premjera amata kandidāte.

Taču šādu sadalījumu nosakot politiskā loģika, ņemot vērā principu, ka katra partnera pārraudzībā būs pa vienai ministrijai no katra bloka

- «resursu», «atbildības» un «spēka un stratēģiskajām» jeb tiesiskā bloka ministrijām.

Straujuma skaidroja, ka iecerēts izveidot īpašo lietu ministra amatu jautājumiem par prezidentūru Eiropas Savienības Padomē. Atsevišķa ministrija netiktu veidota, bet izpildorganizācija būtu jau pašreizējais Latvijas birojs prezidentūras sagatavošanai. Šis postenis varētu nonākt RP pārraudzībā.

Kā ziņots, Straujuma jauno valdību veidojošajām partijām piedāvājusi savu redzējumu par ministriju sadali.

Saskaņā ar to

Zaļo un zemnieku savienībai piedāvāts uzņemties atbildību par Ārlietu ministriju,

kā arī uz diviem gadiem varētu izveidot arī Eiropas lietu ministra amatu.

Līdz šim «Vienotības» līderi izteikušies, ka ministrijas starp topošās koalīcijas partneriem būtu jāsadala līdzvērtīgi, proti, katra partija varētu uzņemties atbildību par trīs ministrijām, savukārt «Vienotība» - par četrām, tostarp Finanšu ministriju.

Viens no principiem, kā sadalīt ministrijas starp partneriem, paredzētu, ka katrai partijai pienāktos pa vienai «resursu» ministrijai (Satiksmes ministrija, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, Ekonomikas ministrija, Zemkopības ministrija), pa vienai «atbildības» ministrijai (Labklājības ministrija, Veselības ministrija, Izglītības un zinātnes ministrija, Kultūras ministrija) un pa vienai no «spēka» un «stratēģiskajām» jeb tiesiskā bloka ministrijām (Aizsardzības ministrija, Tieslietu ministrija, Ārlietu ministrija, Iekšlietu ministrija).

Komentāri (40)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu