Rīgas pils būvnieki: pašlaik ir dīkstāve (12)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rīgas pils atjaunošanā ir zināma dīkstāve, jo nav saņemts jaunais projekts par turpmākajiem darbiem, kuru izstrādāja valsts nekustamo īpašumu apsaimniekotājs «Valsts nekustamie īpašumi» (VNĪ), trešdien Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēdē atzina pilnsabiedrības «SBRE» pārstāvis Ivars Millers.

«Šobrīd ir zināma dīkstāve. (..) Jārēķinās, ka [kopumā pēc ugunsgrēka] būs astoņu mēnešu kavēšanās,» sacīja Millers.

Viņš pastāstīja, ka pašlaik virs pils Baltās zāles izbūvēts īstais jumts, kā arī nodrošināts siltummezgls pilī. Tomēr, tā kā nav saņemts projekts par turpmāko rekonstrukciju gan Svētku zālei, gan kastelas daļai, ēkā nav iespējams nodrošināt normālu temperatūru, un telpās, kur vēl atrodas muzeju krājumi, ieplūst aukstums. Patlaban pils telpas ir sausas, tomēr, ja uzsnigs sniegs, tās atkal var kļūt mitras un būs jāsusina, kā arī jālāpa caurumi pagaidu jumtā, uzsvēra Millers.

Pils būvnieki ir gatavi turpināt strādāt pēc iespējas ātrāk, kad būs saņemts pārstrādātais projekts. «Mēs esam gatavi strādāt, mums ir visas tehnoloģijas. Bet nevaram šobrīd veikt ne pasūtījumus jumta konstrukcijām, ne ko citu,» paskaidroja «SBRE» pārstāvis.

Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas vadītājs (VKPAI) Juris Dambis komisijas sēdē uzsvēra, ka Rīgas pils tiks atjaunota.

«Nekādā gadījumā nevar teikt ka Rīgas pils ir gājusi bojā neatgriezeniski. Ir paredzēts visu zaudēto atjaunot. Protams, autentiskums ir zudis, bet pils atgriezīsies iepriekšējā veidolā,» viņš sacīja.

Jau vēstīts, ka 20.jūnija vakarā Rīgas pilī, kur noritēja rekonstrukcijas darbi, izcēlās ugunsgrēks. Kopējā pils degšanas platība bija 3200 kvadrātmetru – izdega jumta konstrukcijas un bēniņu telpa 2400 kvadrātmetru platībā, 4.stāvā – 600 kvadrātmetru platībā, bet 3.stāvā – 200 kvadrātmetru platībā.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu