Straujuma: Nedrīkst izpostīt pieņemto valsts budžetu (166)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Jaunajai valdībai būtu jāturpina pašreizējās valdības kurss makroekonomikā un tā nedrīkst izpostīt pieņemto valsts budžetu, šodien žurnālistiem sacīja Ministru prezidenta amatam nominētā zemkopības ministre Laimdota Straujuma (V).

Valdības darbības laikā nepieciešama stabilitāte

Straujuma uzsvēra, ka nākamās valdības darbības laikā nepieciešama stabilitāte. Viens no prioritārajiem darbiem, kas ir «ārkārtīgi svarīgs uzņēmējiem un sabiedrībai», - Eiropas Savienības fondu apguves programmas sagatavošana. Tā būtu jāapstiprina Eiropas Komisijā līdz gada vidum, lai šā gada otrajā pusē varētu sākt apgūt līdzekļus, akcentēja Straujuma.

Vēl visu sabiedrību ir satraukusi Zolitūdes traģēdija, tāpēc ir «jāpasaka konkrēti, kas tur notika un kas par to atbild», uzskata Straujuma.

Pēc traģēdijas arī jāizvērtē būvniecības process un, iespējams, arī glābšanas darbu process,

lai gan Straujuma atzina, ka ļoti augstu vērtē ugunsdzēsēju un mediķu paveikto.

Viena no prioritātēm ir arī izglītība, kā arī nevienlīdzības mazināšana.

Straujuma atgādināja, ka līdz rītdienas vakaram topošās koalīcijas partijas izvirza savus kandidātus valdības deklarācijas darba grupām, kas trešdien, 8.janvārī, sanāks kopā un tad politiskās diskusijas ceļā vienosies gan par galveno uzstādījumu jaunajai valdībai, gan arī par konkrētajiem darāmajiem darbiem.

Premjera amata kandidāte piebilda, ka šodien,

tiekoties ar topošās koalīcijas partneriem, parādījās daži jautājumi, kuros frakcijām ir dažādi viedokļi,

piemēram, uzturēšanās atļauju jautājumā, par pāreju uz mācībām latviešu valodā skolās, kā arī Satversmes preambulu.

Trešdien, 8.janvārī, koalīcijas partneri varēs sākt runāt, kuri jautājumi risināmi diskusiju ceļā, kuri, iespējams, atliekami līdz laikam pēc vēlēšanām, pauda Straujuma.

Visi šie trīs nosauktie jautājumi, par kuriem topošās valdības partneriem ir atšķirīgi viedokļi, ir nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK prioritātes. Nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš pauda, ka sarunās ar partneriem izvērtēs, cik atšķirīgi vai līdzīgi ir viedokļi par konkrētiem jautājumiem. Tad diskusiju rezultātā būs skaidrs, cik tālu ar šo jautājumu risināšanu varēs pavirzīties uz priekšu šīs Saeimas laikā, skaidroja Bērziņš.

Straujumu aicina vadīt jauno valdību

Kā ziņots, Valsts prezidents Andris Bērziņš šodien aicinājis pašreizējo zemkopības ministri Straujumu veidot jauno valdību, tādējādi viņa kļūs par pirmo sievieti Latvijas vēsturē, kurai tiktu uzticēti premjerministra amata pienākumi.

Paredzēts, ka jauno koalīciju veidos līdzšinējie valdības partneri

- «Vienotība», nacionālā apvienība «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK, Reformu partija un pie frakcijām nepiederošie deputāti, pieaicinot pašreiz opozīcijā esošu Zaļo un zemnieku savienību. Šo politisko spēku pārstāvji pauda atbalstu Straujumas kandidatūrai.

Jauno valdību plāno izveidot un apstiprināt divu līdz trīs nedēļu laikā.
Komentāri (166)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu