KNAB apmierināts ar paveikto «Daimler» lietā un partiju finanšu uzraudzībā (10)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) apmierināts ar paveikto tā dēvētajā «Daimler» krimināllietā un partiju finansēšanas uzraudzībā, vērtējot aizvadīto gadu, secināts birojā.

Šā gada februārī KNAB nodeva Ģenerālprokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai tā dēvēto «Daimler» krimināllietu, kur vairāku gadu garumā kopumā četru ārvalstu uzņēmumu interesēs no to pārstāvjiem ir pieprasīti un izspiesti kukuļi saistībā ar transportlīdzekļu piegādi sabiedriskā transporta pakalpojumu nodrošināšanai Rīgā. Izmeklēšanā noskaidrots, ka noziedzīgu nodarījumu rezultātā nodošanai amatpersonām kukuļos tika saņemti vairāk nekā 5,26 miljoni eiro, kā arī izspiesti kukuļi ārvalstu uzņēmuma interesēs par kopējo summu viens miljons latu.

Īstenojot uzraudzību par politiskajām partijām piešķirto valsts budžeta finansējuma izlietojuma tiesiskumu, KNAB šogad pārtrauca valsts budžeta finansējuma izmaksu vienai no finansētajām partijām - Reformu partijai (RP) - par pārkāpumiem šo finanšu līdzekļu izmantošanā.

Jau vēstīts, ka, pārbaudot 2011.gada vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarācijā norādītos darījumus, KNAB konstatēja, ka RP tajā nav norādījusi darījumus par 38 tūkstošiem latu.

Ar KNAB priekšnieka 2012.gada 1.jūnija lēmumu nolēma saukt partiju pie administratīvās atbildības pēc Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa un sodīt ar 350 latu naudassodu par nepatiesu ziņu norādīšanu 2011.gada vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarācijā un informācijas publicēšanas kārtības neievērošanu saistībā ar saņemtajiem dāvinājumiem, ziedojumiem.

KNAB lēmums pieņemts tā sauktā «Olšteina sešinieka» izmaksu dēļ reklāmas kampaņai, kas nebija saskaņotas ar partiju, un līdz ar to partija neatzina kā savus tēriņus, aģentūrai BNS iepriekš klāstīja RP pārstāve Daiga Holma. Klāvs Olšteins un vēl citi deputāti vēlāk šo partiju pameta.

Valsts budžeta finansējumu uz trim gadiem piešķir partijām, kas saņēmušas vismaz 2% vēlētāju atbalstu.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu