FARC brīdina par jauniem uzbrukumiem pirms pamiera ievērošanas

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Komunistu teroristu grupējums FARC (Kolumbijas Revolucionārie bruņotie spēki) trešdien paziņojis, ka pirms vienpusēji izsludinātā pamiera sākšanās 15.decembrī iespējami jauni uzbrukumi.

«Kamēr katru dienu ir konfrontācija, vai nu šodien vai rīt, vai nākamajā dienā līdz 15.decembrim var notikt uzbrukumi,» intervijā radio norādīja FARC pārstāvis sakariem ar presi Pablo Katatumbo.

FARC svētdien negaidot paziņoja, ka, sākot ar 15.decembri, 30 dienas ievēros pamieru.

Grupējums ar šādu paziņojumu nāca klajā pēc sprādziena, kurā dzīvību zaudēja astoņi cilvēki, tostarp divi civiliedzīvotāji. Varasiestādes sprādziena sarīkošanā vainoja nemierniekus.

Kolumbijas valdība, kura jau gadu vrisina miera sarunas ar FARC, iepriekš pretojusies abpusējam pamieram, kamēr nav noslēgts miera līgums, uzskatot, ka tādā gadījumā komunistu teroristu grupējums iegūtu priekšrocības.

Pēc pagājušajā nedēļā notikušā sprādziena Kolumbijas prezidents Huans Manuels Santoss aicināja armiju palikt ofensīvā un nedot uzbrucējiem ne minūti atelpai.

FARC jau gandrīz 50 gadus cīnās pret Kolumbijas valdību.

Lai gan komunistiem faktiski nav nekāda atbalsta valsts urbanizēto apvidu iedzīvotāju vidū, FARC gadsimtu mijā izdevās paplašināt savu darbību lauku apvidos, izmantojot līdzekļus, kas tika iegūti ar narkotiku kontrabandu un cilvēku nolaupīšanu. Tiek lēsts, ka FARC rindās šobrīd ir aptuveni 8000 bruņotu kaujinieku, kas ir uz pusi mazāk nekā 2001.gadā. Otra mazāka komunistu grupējuma - ELN - sastāvā varētu būt vēl nepilns pusotrs tūkstotis vīru. Pēdējā laikā abi teroristu grupējumi sākuši sarunas par apvienošanos.

Saskaņā ar valdības aplēsēm bruņotais konflikts, kas ilgst kopš pagājušā gadsimta sešdesmitajiem gadiem, prasījis vairāk nekā 600 000 dzīvību, lai gan saskaņā ar citiem novērtējumiem upuru skaits varētu būt 220 000.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu