ASV izlūkdienests izseko miljardiem mobilo tālruņu atrašanās vietu (23)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV izlūkdienests Nacionālā drošības aģentūra (NSA) katru dienu izseko apmēram piecu miljardu mobilo tālruņu atrašanās vietu visā pasaulē, trešdien ziņoja laikraksts «The Washington Post», atsaucoties uz bijušā ASV izlūkdienestu līgumdarbinieka Edvarda Snoudena noplūdinātiem slepeniem dokumentiem.

NSA savāktā informācija tiek pievienota milzīgai datubāzei. Tajā parādās ziņas par desmitiem miljonu amerikāņu, kas ceļo pa ārvalstīm, kā arī miljardiem citu valstu pilsoņu mobilo tālruņu atrašanās vietām.

NSA iegūst šos datus, piekļūstot mobilo telefonsakaru tīklu kabeļiem.

Tas nozīmē, ka NSA spēj izsekot gandrīz katra mobilā tālruņa pārvietošanos un tā lietotāja sakarus ar citiem mobilo tālruņu lietotājiem. Šie sakari tiek noskaidroti, NSA apstrādājot iegūtos datus ar spēcīgu analītisku datorprogrammu CO-TRAVELER.

Lai gan lielākā daļa mobilo tālruņu lietotāju NSA neinteresē, aģentūra vāc šos datus, mēģinot izsekot «izlūkošanas mērķus» un nezināmos viņu līdzzinātājus. Tā iegūst datus arī par vienreizējas lietošanas tālruņiem, ar kuriem tiek veiktas pavisam īsas sarunas.

Komentāri (23)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu