Kažociņš: Katru premjeru esmu brīdinājis, ka viņu var noklausīties (33)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Bijušais Satversmes aizsardzības biroja (SAB) vadītājs Jānis Kažociņš katru Ministru prezidentu esot brīdinājis, ka viņa mobilo tālruni var noklausīties.

Kā intervijā LNT raidījumam «900 sekundes» sacīja Kažociņš, vienmēr ir pastāvējuši netieši apstiprinājumi tam, ka valdības amatpersonas tiek noklausītas. Šī iemesla dēļ pa mobilo tālruni nevajadzētu runāt lietas, par kurām nevēlamies, lai uzzina citi, brīdināja bijušais SAB priekšnieks.

ASV spiegošanas skandāla nākšana klajā Kažociņam neesot bijis nekāds pārsteigums. «Valstīm ir tikai intereses, un, lai tās sekmētu, ir nepieciešama informācija, un tādēļ vispār eksistē dienesti. Ārējo dienestu pamatuzdevums ir palīdzēt savas valsts augstākajām amatpersonām pieņemt valstij visizdevīgākos lēmumus. Visizdevīgākos

lēmumus var pieņemt, ja ir maksimāli daudz informācijas,

» skaidroja bijušais SAB priekšnieks.

Vienlaikus viņš norādīja, - nebūtu pareizi apgalvot, ka visi spiego visus. «Ne visām valstīm ir vienādas iespējas, ne visām valstīm ir vienāda likumdošana, un ne visām valstīm ir vienādi ētikas standarti. Ja skatāmies uz ASV, nevar sacīt, ka viņiem nebūtu tādu standartu,» raidījumā «900 sekundes» atzīmēja Kažociņš.

Viņš norādīja, ka ir valstis, kuras viena otrai uzticas, un ir arī valstis, kurām nepieciešams rast pilnīgāku izpratni par procesiem kādā citā valstī. Bez tam vienmēr esot jāizvērtē, cik nopietnas var būt sekas, ja spiegošana nāks gaismā, un cik ļoti tas var sabojāt starpvalstu attiecības.

Jautāts par Latvijas specdienestu tehniskajām iespējām rīkoties ārpus likuma robežām, bijušais SAB priekšnieks sacīja, ka

«mēs varētu, bet tas neatmaksājas, tas nav tā vērts».

«Ja [ASV prezidents Baraks] Obama tiešām būtu zinājis, ka [Vācijas kancleri Angelu] Merkeli noklausās, viņš, protams, būtu pateicis, ka to nevajag, jo, ja viņš tiešām gribētu zināt, ko Merkele domā, viņš viņai piezvanītu un paprasītu,» skaidroja Kažociņš.

Bijušais SAB vadītājs atzīmēja, ka, tuvojoties Latvijas prezidentūrai Eiropas Savienībā (ES), pieaug Krievijas interese par procesiem mūsu valstī. «Tur nav jābrīnās, jo ES un arī tās prezidentūra Krievijai ir ārkārtīgi svarīga,» neslēpa Kažociņš.

Jautāts, vai pēdējā laikā ir pastiprinājusies Krievijas maigā vara, bijušais SAB vadītājs atbildēja noliedzoši, taču viņš uzsvēra, ka kopumā tas ir ilgstošs un bīstams process. «Tie procesi, kas šobrīd notiek pašā Krievijā, ir daudz vairāk uztraucoši. Nacionālisms, ksenofobija - tās ir lietas, kuras mēs tiešām nevēlētos redzēt,» sacīja Kažociņš.

Komentāri (33)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu