Snoudena tēvs: dēlam ir vēl daudz noslēpumu, ko atklāt (5)

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV izlūkdienestu noslēpumus izpaudušā Edvarda Snoudena tēvs trešdien paziņojis, ka viņa dēlam ir vēl daudz noslēpumu, ko izpaust, un viņam vajadzētu palikt Krievijā, «lai pārliecinātos, ka tiek izstāstīts patiesais stāsts».

Snoudena tēvs Lons Snoudens ar šādu paziņojumu nāca klajā Džona Kenedija starptautiskajā lidostā īsi pēc atgriešanās no Krievijas, kur tikās ar dēlu.

Tā bija abu pirmā tikšanās, kopš Krievija piešķīra Edvardam Snoudenam pagaidu patvērumu.

Lons Snoudens Krievijā pavadīja nedēļu.

Ieteicis palikt Krievijā

Jautāts, kādu padomu viņš sniedzis dēlam, Lons Snoudens norādīja, ka ieteicis viņam palikt Krievijā.

Tomēr viņš piebilda, ka tas vēl nenozīmē, ka viņa dēls tā tiešām darīs.

«Viņš jūtas apmierināts. Viņš ir laimīgs. Un viņš ir pilnībā nodevies tam, ko dara,»

norādīja Lons Snoudens.

Edvards Snoudens jūnija sākumā nodeva britu laikrakstam «The Guardian» informāciju par ASV izlūkdienestu izmantotajām datu iegūšanas programmām, tostarp masveida telefonsarunu noklausīšanos un personu izsekošanu globālajā tīmeklī, analizējot videomateriālus, fotogrāfijas un e-pastus.

ASV 14.jūnijā Snoudenam izvirzīja apsūdzības spiegošanā un valsts īpašuma zādzībā. ASV varasiestādes tad izsludināja viņu starptautiskajā meklēšanā.

Mēnešiem dzīvo lidostā

Sākotnēji Snoudens slēpās Honkongā, bet no turienes devās uz Krieviju, kur kopš 23.jūnija uzturējās Maskavas Šeremetjevas lidostas tranzītzonā.

1.augustā Snoudenam Krievijā tika piešķirts pagaidu patvērums un viņš varēja lidostu pamest.

Snoudena atbalstītāji sauc viņu par cilvēktiesību aizstāvi, bet kritiķi - par nodevēju.

Pateicoties Snoudena atklātajai informācijai, tapis zināms, ka ASV izspiegojušas savus sabiedrotos, sākot ar Vāciju un beidzot ar Brazīliju. Un Lons Snoudens pēc atgriešanās no Krievijas sacīja, ka dēla rīcībā ir vēl daudz noslēpumu, ar kuriem padalīties.

«Viņš nav bēglis. Viņš ir likumīgs patvēruma saņēmējs Krievijas Federācijā, un presei tas jāsaprot pareizi, un es domāju, ka mūsu valdība to saprot,» piebilda tēvs.

Maskava Snoudena atrašanās vietu tur slepenībā

Maskava tur medijus un sabiedrību pa gabalu no Snoudena. Viņa atrašanās vieta tiek turēta noslēpumā, un par viņa gaitām zināms gaužām maz.

Snoudenu pārstāv krievu advokāts, kuram, domājams, ir sakari ar Krievijas slepenajiem dienestiem.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins ir paziņojis, ka Krievija dos patvērumu Snoudenam vienīgi tad, ja viņš pārstās kaitēt ASV. Vienlaikus Putins izmantojis izdevību, lai pārmestu Savienotajām Valstīm, ka tās sludina pasaulei tiesības, ko pašas neievēro.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu