EP Saharova balvai izvirzīts arī Edvards Snoudens (3)

LETA/EUOBSERVER
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Uz prestižo Saharova balvu, ko ik gadu piešķir Eiropas Parlaments (EP), šogad pretendē arī ASV izlūkdienestu noslēpumus izpaudušais Edvards Snoudens, kuram Krievija piešķīrusi pagaidu patvērumu.

Šogad balvai izvirzīti septiņi pretendenti. To vidū ir arī talibu sašautā pakistāniešu pusaudze Malala Jusafzai. Jusafzai talibi sašāva galvā par viņas izvērsto kampaņu par tiesībām uz izglītību, taču tas viņu neapstādināja, un pavasarī meitene paziņoja, ka kopā ar aktrisi Andželīnu Džoliju esot izveidojusi fondu, ar kura līdzekļiem viņas dzimtajā novadā sāks vairāku desmitu meiteņu skološanu.

Uz Saharova balvu pretendē arī divi etiopiešu žurnālisti - Rījota Alemu un Eskinders Nega -, kuri nonākuši cietumā pēc valdību kritizējošu rakstu publicēšanas.

Eiroparlamentārieši no Polijas apbalvojumam izvirzījuši trīs baltkrievu disidentus un politieslodzītos - Aļesu Beļacki, Eduardu Lobaiju, Mikolu Statkeviču -, kuri notiesāti par protestiem pret pārkāpumiem vēlēšanās, kurās amatā tika pārvēlēts ilggadējais Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko.

Uz padomju atomfiziķa un disidenta Andreja Saharova vārdā nosaukto balvu pretendē arī Krievijas bijušais naftas magnāts un Kremļa kritiķis Mihails Hodorkovskis, kurš šobrīd Sibīrijā izcieš cietumsodu.

Balvai izvirzīts arī turks Erdems Gunduzs, kurš pirmais aizsāka protestus Stambulas Taksima laukumā, kā arī telekanāla CNN aizsāktais «Brīvības projekts» («Freedom Project») - globālā kampaņa pret verdzību, cilvēku kontrabandu un bērnu piespiedu nodarbināšanu.

30.septembrī tiks paziņoti trīs finālisti, bet balvas saņēmējs tiks nosaukts 10.oktobrī Strasbūrā.

Svinīgā balvas pasniegšanas ceremonija notiks 20.novembrī.

Pērn Saharova balva tika piešķirta irāņu cilvēktiesību aizstāvei Nasrinai Sotudehai, kā arī irāņu kinorežisoram Džafaram Panahi.

Padomju atomfiziķa un disidenta Andreja Saharova vārdā nosaukto balvu par domas brīvību EP piešķir kopš 1988.gada. Laureātiem balvu pasniedz kopā ar čeku 50 000 eiro (35 000 latu) vērtībā.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu