Meroni cīnās pret Angliju, kas liedz viņam pārvaldīt Lemberga daļas «Ventbunkerā» (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Šveices advokāts Rudolfs Meroni Kurzemes apgabaltiesā iesniedzis blakussūdzību par Anglijas un Velsas Augstās tiesas rīkojuma atzīšanu un izpildīšanu Latvijā, ar kuru šā gada pavasarī Londonas tiesa atņēmusi Meroni tiesības pārvaldīt Ventspils mēram Aivaram Lembergam, iespējams, slēpti piederošās AS «Ventbunkers» daļas.

Kā raksta laikraksts «Neatkarīgā», sūdzība esot iesniegta bez pilnvarojuma Ventspils domes priekšsēdētāja Aivara Lemberga vārdā. Tiesa to ir pieņēmusi un nozīmējusi izskatīšanu 24.septembrī. Lemberga advokāte Vineta Čukste izteikusies, ka Latvijā šī esot jauna prakse pārstāvēt personu tiesā bez likumā noteiktā pilnvarojuma.

Laikraksts atzīmē, ak 2013.gada 29.aprīlī Anglijas tiesa saistībā ar mantas arestiem pieņēma divus lēmumus. Lembergs uzvarēja jurisdikcijas strīdā - pasaules mantas iesaldēšanas rīkojums attiecībā pret viņu tika atcelts un tika pieņemts jauns, stipri ierobežots mantas iesaldēšanas rīkojums, kas attiecas tikai un vienīgi uz Lembergam it kā piederošo līdzdalību akciju sabiedrībā «Ventbunkers».

Tajā pašā dienā Anglijas tiesa pieņēma lēmumu par iesaldētās mantas pārvaldnieka iecelšanu. «Lai pasargātu mantu no Meroni izšķērdīgajām darbībām», Anglijas tiesa nolēma iecelt divus neatkarīgus un, pēc tiesas domām, uzticamus iesaldētās mantas administratorus - starptautiskās auditorkompānijas «KPMG» Londonas partnerus. Jaunie administratori vērsās ar lūgumu Latvijas tiesā atzīt gan jauno iesaldēšanas rīkojumu, gan administratora iecelšanas rīkojumu.

Kā skaidro Čukste, Meroni blakussūdzības iesniegšana Kurzemes apgabaltiesā liecina, ka šādā veidā viņš cīnās pret Anglijas tiesas lēmuma atzīšanu Latvijā, lai gan Anglijas tiesa nav saskatījusi pretrunas Meroni kā Lemberga arestētās mantas Latvijā glabātāja sadarbībā ar tiesas ieceltajiem šīs mantas administratoriem KPMG.

Kā ziņots, šā gada pavasarī Londonas tiesa atņēmusi Šveices advokātam Meroni tiesības pārvaldīt Ventspils mēram Aivaram Lembergam slēpti piederošās AS «Ventbunkers» daļas. Ar Anglijas un Velsas Augstākās tiesas Karalienes tiesas departamenta Komerctiesas 29.aprīļa lēmumu tiesības pārvaldīt vairāk nekā 50%, iespējams, Lembergam piederošo «Ventbunkera» daļu esot nodotas auditorkompānijas «KPMG» Londonas birojam. Savukārt Ventspils tiesa minēto Londonas tiesas nolēmumu 17.maijā atzinusi par Latvijā izpildāmu.

Londonas tiesvedībā, kurā iesaistīts Lembergs, prasītājs ir AS «Latvijas kuģniecība» (LK) meitasfirma «Antonio Gramsci Shipping Corporation» un vēl 29 citas kompānijas, kas saistītas ar LK frakts darījumiem. Prasītāji uzskata, ka, slēdzot kuģu frakts līgumus, Lemberga vadībā no LK meitassabiedrībām, iespējams, izzagti desmitiem miljonu. Londonas tiesvedībā pret Lembergu vērsta prasība par 135 miljonu dolāru (66,69 miljonu latu) piedziņu.

«Ventbunkers» tiek uzskatīts par ietekmīgāko uzņēmumu Ventspils tranzīta biznesā, jo kontrolē AS «Latvijas Naftas tranzīts», kam savukārt pieder 39% AS «Ventspils nafta» akciju.

Lembergam slēpti, caur daudzām ārzonu firmām piederošo Ventspils uzņēmumu daļu pārvaldība Meroni tika uzticēta ar Ģenerālprokuratūras lēmumu 2007.gadā. Bez «Ventbunkera» Meroni pārvalda arī, iespējams, Lembergam pastarpināti piederošās daļas virknē citu Ventspils ostas uzņēmumu, tostarp AS «Kālija parks», AS «Ventspils tirdzniecības osta» un citur.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu