Skandāls Lielbritānijā: tiesnese nostājas skvoteru pusē

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Skvoteri nav noziedznieki un sabiedrībai var dot arī ko labu, - tā lēmusi kāda tiesnese Lielbritānijā. Šis tiesas spriedums uzskatāms par nopietnu triecienu tiem tūkstošiem cilvēku, kuri ik gadu spiesti samierināties ar faktu, ka viņu izlolotajās mājās ielaužas, iemitinās un dzīvo sveši cilvēki, ziņo "Daily Mail". Tiesnese noraidīja prasību par skovteru nodarītajiem zaudējumiem māju īstenajiem īpašniekiem.

Lielbritānijā un daudzās citās Eiropas valstīs politika, kas aizsargā cilvēka tiesības uz mājokli, kā arī cilvēktiesību plašā interpretācija novedusi pie lielas skvoteru izplatības - tie ir cilvēki, kuri ielaužas un dzīvo svešās, neapdzīvotās mājās.

Tiesa liek publicēt sarakstu ar neizmantotajiem namiem valsts īpašumā

Tiesas prāva, kurā tika skatīta kāda individuāla prasība pret skvoteriem, izraisījusi plašu sašutumu māju īpašnieku vidū, kuri paziņojuši, ka likums, acīmredzot, skvoteru tiesības aizstāv vairāk nekā citu cilvēku tiesības uz sava īpašuma un dzīves neaizskaramību. Tiesnese Fiona Hendersona vakardienas spriedumā paziņoja, ka skvoteri būtībā atgriež "apgrozībā" tukšas mājas, kas reāli netiek izmantotas. Tiesnese arī izteicās, ka skvoteri nav noziedznieki, un nav nekādu pierādījumu viņu antisociālajai uzvedībai. Teju vienīgais viņu pārkāpums esot īres izdevumu nemaksāšana. Viņa arī uzlikusi par pienākumu vietējai pilsētas padomei publiskot valsts īpašumā esošo, neizmantoto ēku sarakstu.

Spriedums un tiesneses izteikumi izsaukuši īstenu sašutuma vētru. Daudzi britu namīpašnieki uzsver, ka katru gadu skvoteri ielaužas tūkstošiem mājās Anglijā, un godīgie iedzīvotāji dažos gadījumos pat spiesti ilgstoši tiesāties, lai svešiniekus no savām mājām padzītu.

Atvaļinājuma laikā mājā ievācas čigāni

Ar savu pieredzi ar "Daily Mail" dalās Džulija Haija, kura dzīvo Leitonstounā, Londonas austrumos. Sieviete bija devusies atvaļinājumā, un kad atgriezās, atklāja, ka viņas ar mīlestību iekārtotajā ģimenes mājā iemitinājusies čigānu ģimene. Māja bijusi netīra, pilna atkritumu, gadiem krātās grāmatas - izmētātas pa zemi. Tā vietā, lai par notikušo izrādītu kādu nožēlu, skvoteru ģimene esot sievieti uzaicinājusi dzīvoklī uz glāzi Haijas pašas pirktā vīna.

Jauna ģimene spiesta lūgties, lai tiktu nopirktajā mājā

Namīpašnieki skaidro, ka skvoteri saudzīgos likumus aktīvi izmanto savā labā. Skvoteriem ir pat pašiem sava apvienība, kura publicējusi vairākus padomu krājumus, - vairākos interneta resursos arī publicēts Londonas tukšo māju saraksts, kā arī rokasgrāmata, kā Lielbritānijas namīpašumu un īres tiesību likumus izmantot savā labā.

Par tiesas lēmumu publisku sašutumu presei pauda arī ķirurgs Olivers Kokerels un viņa sieva Kaltuna, kura ir pēdējos grūtniecības mēnešos. Pāris nesen iegādājās īpašumu Vesthempstedā, taču ievākšanās brīdī konstatēja, ka tur ievākušies 11 skvoteri. Apelējot pie skvoteru labās sirds, stāstot par tuvākajā laikā gaidāmajām dzemdībām, pāris skvoteriem pat piedāvāja 500 mārciņu lielu naudas kompensāciju, lai tikai tie no viņu īpašuma izvāktos. Taču nekauņas esot paziņojuši, ka ar 500 mārciņām vien viņiem esot par maz. Tagad Kokereli vērsušies tiesā, lūdzot tiesas palīdzību un izlikšanas ordera izdošanu.

Aizliegums nelikumīgos "īrniekus" izlikt ar spēku

Skvoteru tiesības jau gadiem Lielbritānijā bijis iemesls daudziem likuma ekspertu strīdiem. Kamēr vieni uzstāj, ka likumi, kas aizsargā cilvēka tiesības uz dzīvesvietu ir svēta lieta, otri lūdz skvoterus-recedīvistus beidzot saukt pie kriminālatbildības un grozīt likumus, kas namu īpašniekiem aizliedz savu īpašumu atgūšanai lietot spēku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu