Snoudens esot palicis Maskavā pēc Kubas lēmuma neielaist viņu valstī (12)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Ziņu noplūdinātājs par ASV izlūkdienestiem Edvards Snoudens bija spiests palikt Maskavā, kad kļuva zināms Kubas lēmums neļaut viņam ierasties valstī ar aviokompānijas «Aeroflot» lidmašīnu, pirmdien ziņoja Krievijas laikraksts «Kommersant».

«Maskavā stipri rēķinājās ar to, ka Edvards Snoudens, kurš 23.jūnijā [no Honkongas] ieradās Šeremetjevas lidostā, ne vēlāk kā pēc 22 stundām izlidos uz Havanu, kā bija norādīts viņa biļetē. Amerikāņa ceļojuma galamērķis būtu Ekvadora vai, pēc dažiem datiem, Bolīvija,» ziņoja laikraksts, atsaucoties uz ziņu avotu Krievijas valsts struktūrās.

Snoudens 24.jūnijā tomēr neiekāpa «Aeroflot» Havanas reisa lidmašīnā, kur viņam bija rezervēta vieta ar numuru 17A.

Informēti ziņu avoti pavēstīja laikrakstam «Kommersant», ka Kubas varas iestādes ASV spiediena ietekmē informējušas Maskavu par to, ka «Aeroflot» lidmašīnai nebūs ļauts nolaisties Havanā, ja šajā lidmašīnā atradīsies Snoudens.

ASV Valsts departamentam tuvs ziņu avots apstiprināja, ka Kuba bija to valstu skaitā, kas bija saņēmušas ASV brīdinājumu par «nevēlamām sekām», kuras izraisītu jebkāda palīdzība Snoudenam.

Vairākas dienas uzturējies Krievijas ģenerālkonsulātā Honkongā

Snoudenam tuvs ziņu avots apgalvoja laikrakstam «Kommersant», ka Snoudens pirms izlidošanas no Honkongas uz Maskavu 23.jūnijā pavadījis vairākas dienas Krievijas ģenerālkonsulātā Honkongā un pat atzīmējis tur savu 30.dzimšanas dienu 21.jūnijā.

Ziņu avots Krievijas valsts struktūrās sacīja, ka Snoudens pavadījis Krievijas ģenerālkonsulātā Honkongā tikai divas dienas. Viņš tur netika uzaicināts, bet ieradās pats, paziņoja, ka grasās lūgt patvērumu kādā Latīņamerikas valstī, un uzrādīja biļeti «Aeroflot» reisam uz Havanu caur Maskavu.

Konsulāta darbiniekus informē, ka viņa dzīvība ir apdraudēta

Snoudens ģenerālkonsulātā arī paziņoja, ka viņa dzīvība ir nopietni apdraudēta viņa darbības cilvēktiesību aizstāvībā dēļ, un lūdza palīdzību, atsaucoties uz starptautiskām konvencijām par bēgļu tiesībām, sacīja ziņu avots.

Jau ziņots, ka Snoudens pēc ierašanās no Honkongas pavadīja piecas nedēļas Šeremetjevas lidostas tranzīta zonā, līdz 1.augustā viņam tika piešķirts pagaidu patvērums Krievijā uz vienu gadu.

Ierodas Hokongā, kur nopludina presē slepenu informāciju

Snoudens 20.maijā no ASV aizlidoja uz Honkongu. Atrodoties tur, viņš noplūdināja ASV un Lielbritānijas presē ziņas par to, kā ASV izlūkdienesti izspiego interneta un telefonsarunu datus.

Snoudenam ir izvirzītas kriminālapsūdzības, tostarp par spiegošanu un valdības īpašuma zādzību, federālā tiesā ASV Virdžīnijas štatā, kur ir bāzējies viņa bijušais darba devējs - privāta konsultāciju firma «Booz Allen Hamilton», kas sniedza pakalpojumus ASV Centrālajai izlūkošanas pārvaldei (CIP). Ir izdots arī orderis viņa aizturēšanai.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu