Ziemeļvalstu avīžu redaktori sašutuši par vēršanos pret «Guardian» (6)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ziemeļvalstu lielāko dienas laikrakstu galvenie redaktori svētdien publiskojuši atklātu vēstuli, kurā nosoda Lielbritānijas varas iestāžu vēršanos pret britu laikrakstu «Guardian» par to, ka tas publicējis materiālus, kurus ieguvusi no ziņu noplūdinātāja par ASV izlūkdienestiem Edvarda Snoudena.

Zviedrijas laikraksta «Dagens Nyheter», Norvēģijas avīzes «Aftenposten», Somijas laikraksta «Helsingin Sanomat» un Dānijas avīzes «Politiken» galvenie redaktori vēstulē pauž pārsteigumu un bažas, ka «tāda demokrātijas un brīvu diskusiju aizstāve kā Apvienotā Karaliste izmanto pretterorisma likumdošanu, lai legalizētu to, ko var nosaukt par laikraksta un ar to saistīto cilvēku vajāšanu».

Pēc viena no Liebritānijas specdienestiem prasības, «Guardian» bija spiests iznīcināt redakcijas datoru cietos diskus, kurās glabājās no Snoudena iegūtie materiāli, lai gan laikraksts norādīja, ka mūsdienu digitālajā laikmetā, kad informāciju iespējams pārsūtīt, tam nebūšot lielas nozīmes. Savukārt Londonas Hītrovas lidostā uz deviņām stundām tika aizturēts un nopratināts Brazīlijas žurnālists Dāvids Miranda, kurš ir pēc Snoudena materiāliem veidoto «Guardian» publikāciju autora Glena Grīnvalda homoseksuālais partneris un sadarbojās ar Grīnvaldu rakstu tapšanā. Britu varas iestāžu pārstāvji iznīcināja Mirandas datorā esošos datus.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu