VID atkal kavējas ar ienākuma nodokļu atmaksu (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA. TVNET karikatūra

Valsts ieņēmumu dienests (VID) attiecībā uz pārmaksāto nodokļu kompensācijām iedzīvotājiem izvirza striktus nosacījumus, liekot precīzi apkopot čekus, bankas izdrukas un citus maksājumu apliecinošus dokumentus. Tas ir saprotami. Tādu pašu skrupulozi precīzu attieksmi būtu loģiski sagaidīt arī no VID puses. Tomēr pārāk daudz iedzīvotāju sūdzas par pārkāptiem izmaksu termiņiem no VID puses, liekot domāt, vai tiešām iedzīvotājiem pienākošos naudu valsts atdod nelabprāt.

VID informāciju par nodokļu atmaksas kārtību padarījis grūti pieejamu

VID mājaslapas forumā, kur katrs var izteikt savas domas par vairākiem iestādes darba lauciņiem, sadaļā par nodokļu atmaksu ko pozitīvu ieraudzīt ir grūti. "Maijā iesniedzu papīrus nodokļu atmaksai. Darbiniece pateica, ka izmaksās trīs mēnešu laikā. Laiks pagāja, nauda nav pārskaitīta," raksta Viktorija. Līdzīga satura komentāru ir pārāk daudz, lai tiem nepievērstu uzmanību.

Iedzīvotāji pauž neapmierinātību, ka informācija par nodokļu atmaksas kārtību VID mājaslapā ir grūti atrodama. Tas radot aizdomas, ka nauda tiek atmaksāta nelabprāt.

VID pārstāvji sazvanīti sākumā noliedz, ka būtu problēmas ar pilsoņiem pienākošās naudas atmaksāšanu, tomēr beigās atzīst - lai arī situācija ir būtiski uzlabojusies, problēmas joprojām ir.

Lielākās grūtības rada lieli darba apjomi

"Lielais iesniegto gada ienākumu deklarāciju skaits, VID reorganizācijas process, nepietiekamais darbinieku skaits klientu apkalpošanas centros, arī darba devēju laikus neiesniegtie paziņojumi par algas nodokli," galvenās pērnā gada problēmas TVNET sagatavotajā atbildē uzskaita VID sabiedrisko attiecību speciāliste Evita Teice-Mamaja.

Lielākās grūtības rada liela apjoma darbi. Nodokļu maksātāji var prasīt iedzīvotāju nodokļu atmaksu par pēdējiem trim gadiem (šobrīd par 2010., 2009. un 2008. gadu), un, ja kāds iesniedz dokumentus uzreiz par trim gadiem, paiet ilgs laiks, kamēr visi dati tiek pārbaudīti.

Šogad iesniegtas 242 000 deklarāciju

Iesniegto deklarāciju skaits 2010.gadā bija ļoti liels. Piemēram, 2010.gada sešos mēnešos bija saņemtas 310 395 gada ienākumu deklarācijas, bet 2011.gada sešos mēnešos saņemtas 242 128 deklarācijas.

Līdzīgi kā pirms diviem gadiem, kad VID bija spiests samazināt darbinieku skaitu, kas loģiski "sabremzēja" darba ātrumu, arī šobrīd valsts iestādes pārstāvji norāda, ka nepietiekot resursu, lai vienmēr visu veiktu laicīgi.

VID savā paziņojumā atvainojas iedzīvotājiem, kuri saskārušies ar novēlotu ienākuma nodokļa atmaksu. Jautājumu vai neskaidrību gadījumā iedzīvotāji ir aicināti zvanīt uz VID informatīvo tālruni 1898, izvēloties tēmu "Nodokļi, EDS".

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu