Lietuvas pārstāvis: ASV ir jāapsola neizmantot izlūkošanas datus par ES pilsoņiem (3)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Eiropas Savienībai (ES) ir nepieciešamas garantijas, ka ASV neizmantos tiešsaistes izlūkošanas programmās iegūtos datus par ES pilsoņiem, paziņojis Lietuvas Valsts datu aizsardzības inspekcijas direktors Alģirds Kunčins, komentējot ES dalībvalstu datu aizsardzības institūciju pārstāvju darba grupas nosūtīto vēstuli ES tieslietu komisārei Vivianai Redingai.

Vēstulē darba grupa lūdz Eiropas Komisijas (EK) palīdzību, lai novērtētu ASV tiešsaistes spiegošanas programmas PRISM ietekmi uz eiropiešu privātumu.

«Mums nepieciešamas garantijas, ka dati netiks izmantoti, lai analizētu citu valstu pilsoņu darbības,» Kunčins sacīja aģentūrai BNS.

Viņš norādīja, ka iegūto datu potenciāla izmantošana radītu draudus.

«Iegūtie dati, protams, rada noteiktus draudus, ja tie mērķtiecīgi tiks izmantoti pret kādu. Tas patiešām ir reāls apdraudējums. Viņiem ir tiesības darīt ar saviem pilsoņiem, ko vien vēlas - tā ir valsts iekšēja lieta. Tomēr, kad tiek ievākti citu valstu pilsoņu privātie dati, ir nepieciešams, lai tie vismaz netiktu izmantoti izlūkošanai pret šiem pilsoņiem,» klāstīja Lietuvas Valsts datu aizsardzības inspekcijas direktors.

Viens no tā dēvētās 29.panta datu aizsardzības darba grupas, kurā piedalās arī Kunčins un kas nosūtīja vēstuli Redingai, uzdevumiem ir sniegt EK vērtējumu par ES tiesību normām, kas ietekmē tiesības uz personas datu aizsardzību.

Jūnijā ASV apstiprināja, ka pastāv slepena tiešsaistes izlūkošanas programma PRISM. Informāciju par to publiskoja bijušais ASV Nacionālās Drošības aģentūras (NSA) līgumstrādnieks Edvards Snoudens, kas atklāja, ka Eiropā un citās valstīs tiek ievākta plaša informācija par interneta kompāniju «Google», «Facebook», «Skype» un citu sniegto pakalpojumu lietotāju aktivitātēm.

Tāpat ASV tika apsūdzētas par spiegošanu ES un Vācijas institūcijās un to amatpersonu izspiegošanā.

Lietuva no 1.jūlija līdz 31.decembrim ir ES prezidējošā valsts un ir atbildīga par daudzu iniciatīvu virzīšanu un bloka administrācijas ikdienas darba vadīšanu.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu