Baltkrievijā Astravjecas AES plaisas nesen betonētajos pamatos (19)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Lietuvai un visai Eiropai būtu nopietnāk jāvēršas pret Baltkrievijā topošo Astravjecas atomelektrostaciju (AES) - šādu pārliecību izteikusi baltkrievu opozīcijas pārstāve, pazīstamā vides aktīviste Tatjana Novikova. Pamatojot savus vārdus, viņa atsaukusies uz spēkstacijas celtniekiem, kuri stāstījuši, ka nesen betonētajos pamatos esot parādījušās plaisas, vēsta portāls «15min.lt».

Lietuviešu un baltkrievu vides aizstāvji trešdien piketā pie Baltkrievijas vēstniecības Viļņā protestēja pret šīs AES celtniecību, vēlreiz uzsverot, ka Minska nepilda starptautisko Espo konvenciju, kas paredz informēt par projektu kaimiņvalstu sabiedrību un saskaņot ar šīm valstīm plānoto kodolspēkstaciju ietekmes uz vidi novērtējumu.

Pēc Novikovas teiktā, Baltkrievija neizstrādā Viļņas un Minskas iedzīvotāju evakuācijas plānus avārijas gadījumam, lai gan šādi plāni obligāti nepieciešami. Pērn kādā pētījumā uz to norādījuši Eiropas zinātnieki, lēšot, ka smagas avārijas gadījumā vissmagāk ciestu cilvēki 300 kilometru rādiusā ap AES, kurus radioaktīvā piesārņojuma dēļ varētu nākties pārcelt uz dzīvi citur.

«Baltkrievijas varas iestādes to nez kādēļ slēpj no Lietuvas un Baltkrievijas iedzīvotājiem,» viņa sacījusi.

Baltkrievijas sabiedriskās ekoloģijas ekspertu komisijas atbildīgā sekretāre uzsvērusi, ka nesen notikušo diskusiju par topošās kodolspēkstacijas ietekmi uz vidi Minska apzināti sarīkojusi tieši vasaras atvaļinājumu laikā, cerot, ka par šo tematu neizraisīsies nopietnas debates.

Kā ziņots, Viļņa jau iepriekš kritizējusi Minskas vienpusējo lēmumu šo diskusiju ar Lietuvas sabiedrību un speciālistiem rīkot pašā Astravjecā. Bažas par tādu attieksmi Lietuva jūlijā pauda Baltkrievijas vēstniekam, bet Lietuvas mediji šo diskusiju vērtēja kā baltkrievu puses sarīkotu šovu.

Minētajā diskusijā uz jautājumu par evakuācijas plāniem atbildēts, ka tādi neesot vajadzīgi, jo spēkstacija būšot pilnīgi droša.

Novikova ir pārliecināta, ka AES celtniecību vispār nedrīkstēja sākt, iekams nav pabeigtas konsultācijas ar citām valstīm.

Arī Lietuvas zemnieku un zaļo savienības pārstāvis Toms Tomiļins uzsvēris, ka Baltkrievija pārkāpj starptautiskās vienošanās. «Gribam uzsvērt, ka Lietuvas sabiedrība vērīgi seko šiem procesiem. Lietuva ne vienreiz vien norādījusi, ka Baltkrievija neatbild uz būtiskiem jautājumiem. Mēs negribam, lai Viļņas tuvumā būtu šāds objekts.»

Lietuvas premjerministrs Aļģirds Butkevičs iepriekšējā dienā izteicās, ka Astravjecas AES celtniecība nedrīkst sākties, iekams nebūs saņemta Lietuvas piekrišana, un solīja, ka šai jautājumā tiks lūgts arī starptautisko institūciju atbalsts.

Pēc viņa teiktā, šobrīd plānotās spēkstacijas teritorijā norisinās tikai sagatavošanās darbi.

Jau ziņots, ka Lietuvas sabiedrības pārstāvjiem un žurnālistiem, kuri pagājušās nedēļas nogalē bija uzaicināti uz Astravjecu, lai piedalītos diskusijā par topošās kodolspēkstacijas ietekmi uz vidi, cita starpā nācās uzklausīt apgalvojumu, ka viņiem nav iemesla uztraukties par AES būvi pārdesmit kilometrus no Lietuvas robežas, jo ilggadēju novērojumu dati liecinot, ka vējš tur biežāk pūš uz Baltkrievijas pusi.

Kā pēc diskusijas vēstīja portāls «15min.lt», vietējie iedzīvotāji lietuviešiem atzinuši, ka būvdarbi norisinās pilnā tempā. Astravjecā vienlaikus esot nodarbināti aptuveni 2000 celtnieku no visas Baltkrievijas.

Oficiāli gan skaidrots, ka tie esot tikai sagatavošanās darbi - tiekot gatavota infrastruktūra, celti daudzdzīvokļu nami celtniekiem, nostiprināta izraktā būvbedre, bet īstais darbs sākšoties tikai pēc licences saņemšanas. Līdz tam gan nebūšot jāgaida ilgi - darbuzņēmēji cer visus nepieciešamos dokumentus saņemt jau pēc dažām nedēļām.

Komentāri (19)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu