Lībijas nemiernieki ieiet Tripolē

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lībijas nemiernieki svētdienas vakarā ar aptuveni 100 bruņutransportieriem iebraukuši Tripolē, kur viņus ar mūziku un gavilēm sagaidījuši iedzīvotāji, no Lībijas galvaspilsētas ziņo AFP korespondents.

Atjaunots ar jaunāko informāciju.

Kā intervijā "Bloomberg" televīzijai apgalvojis Pagaidu nacionālās padomes pārstāvis Mohamads Al Akari, lielāko daļu pilsētas jau kontrolē nemiernieki vai organizētas viņu grupas. Viņš prognozējis, ka Lībijas līdera Muamara Kadafi spēku aizsardzība tiks galīgi sagrauta 72 stundu laikā, bet "pilnīgai pilsētas attīrīšanai" būs nepieciešama aptuveni nedēļa.

Kaujas Tripolē

Tikmēr telekanāls "Al Arabiya", atsaucoties uz vārdā neminētām Lībijas valdības amatpersonām, vēsta, ka svētdien kaujās Tripolē krituši 376 un ievainoti vairāk nekā 1000 cilvēki.

Vācijas kanclere Angela Merkele un Francijas prezidents Nikolā Sarkozī aicinājuši Kadafi atkāpties, bet ASV Baltais Nams prognozējis, ka viņa dienas šajā statusā ir skaitītas.

Savukārt NATO pārstāve Oana Lungesku Briselē paziņojusi, ka Kadafi režīms "šobrīd brūk acu priekšā". "Jo ātrāk Kadafi sapratīs, ka viņam nav izredžu uzvarēt, jo labāk visiem," viņa piebildusi.

Lai gan nemiernieku pārstāvis iepriekš apgalvojis, ka operācija "Nāra", kas svētdien sākusies Tripolē, tiekot koordinēta arī ar NATO spēkiem, tomēr Lungesku norādījusi, ka alianse nesniedz nemierniekiem "aktīvu aizsegu".

"Mēs nepiedalāmies nekādā oficiālā koordinēšanā uz vietas. Tāda mandāta mums nav - mēs neesam šeit, lai sniegtu tiešu palīdzību vai aizsegu - ja jums tā labāk patīk," viņa paziņojusi. "Bet, protams, mēs sekojam tam, kas tur notiek, un ja redzam tankus vai citu tehniku, kas gatavojas uzbrukt, mēs šaujam," viņa sacījusi.

Nemiernieki caurlauzušies Kadafi aizsardzības līnijām

Nemiernieki Tripolei pievirzījušies no Nefūsas kalniem, ieņemot armijas kazarmas un atbrīvojot ieslodzītos. Kā iepriekš vēstīja "New York times", viņu spēki tikuši garām pilsētas ārējās aizsardzības līnijām - tā dēvētajam Kadafi tērauda gredzenam, kas sargāja pilsētu no rietumpuses, pie stratēģiski svarīgā ceļa uz Zāvijas pilsētu, kura šonedēļ arī nonāca viņu rokās.

Viņi ieņēma militāro bāzi 27 kilometrus no galvaspilsētas, kur bija gatavojušies uz sīvu pretestību, tomēr Kadafi spēki to pameta pēc īsas kaujas un nemiernieki ieguva savā rīcībā daudz ieroču un munīcijas.

Rīta agrumā nemiernieku desants izcēlās krastā no Misrātas puses un pievienojās Tripoles iedzīvotājiem, kas cīnās pret Kadafi spēkiem. Vēlāk aģentūra AP vēstīja, ka Tripoles priekšpilsētās sākušies pret Kadafi režīmu vērsti protesti.

Lībijas valsts televīzija svētdien pārraidīja Kadafi paziņojumu, kurā viņš sacīja, ka devis rīkojumu atvērt bruņojuma noliktavas, lai pilsoņi varētu palīdzēt aizstāvēt pilsētu. "Mēs nepadosimies," viņš paziņojis, aicinot cilvēkus "cīnīties līdz pēdējai asins lāsei".

Iepriekš Kadafi valdības pārstāvis reportieriem sacījis, ka galvaspilsēta ir labi aizsargāta un to aizstāv "tūkstošiem profesionālu karavīru un tūkstošiem brīvprātīgo".

Vienlaikus tiek ziņots par sīvu apšaudīšanos pie galvaspilsētas centra viesnīcas, kur apmetušies daudzi ārvalstu žurnālisti. Kadafi spēki ar Kalašņikova automātiem raidījuši šāvienus "uz neredzamu mērķi austrumu virzienā". Lai novērstu viesnīcas apšaudi, mediju pārstāvji izkāruši plakātus ar uzrakstu "TV", tikmēr viesnīcas vadība ēku pametusi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu