Pasaules līderi asi nosoda Ēģiptes slaktiņu (33)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV, citas valstis un starptautiskas organizācijas ir nosodījušas Ēģiptes drošības spēku trešdien īstenoto vardarbību pret protestētājiem, kuri atbalsta gāzto prezidentu islāmistu Mohamedu Mursi.

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs, kurš agrāk bija paudis atbalstu Ēģiptes armijas atbalstītajai valdībai, kas izveidota pēc Mursi gāšanas, trešdien nosodīja notikumus Kairā kā «nožēlojamus».

«Šodienas notikumi ir nožēlojami, un tie ir pretrunā Ēģiptes centieniem pēc miera

[..] un patiesas demokrātijas,» Kerijs paziņoja reportieriem.

«Pagaidu valdībai un armijai, kurām kopā ir spēku pārsvars šajā konfrontācijā, ir unikāla atbildība novērst tālāku vardarbību un piedāvāt konstruktīvus variantus iekļaujošam miera procesam visā politiskajā spektrā. Tas ietver grozījumu veikšanu konstitūcijā un parlamenta un prezidenta vēlēšanu sarīkošanu, uz kuru ir aicinājusi pati pagaidu valdība,» sacīja Kerijs.

Valdības rīcība samazinājusi miera iespēju

Kerijs sacīja, ka politisks risinājums ir vienīgais variants, bet atzina, ka trešdienas notikumi «to padarījuši daudz grūtāku un daudz sarežģītāku».

Baltā nama preses sekretārs Džošs Ērnists paziņoja, ka ASV «stingri nosoda» vardarbību pret protestētājiem un aicina Ēģiptes armiju izrādīt savaldību.

Asi izsakās ANO, ES un individuālas valstis

Arī ANO, Eiropas Savienība (ES), Francija, Irāna, Katara, Lielbritānija un Turcija ir asi nosodījušas Ēģiptes armijas atbalstītās pagaidu valdības spēka lietošanu pret protestētājiem divos Kairas laukumos un citur valstī. Saskaņā ar Ēģiptes Veselības ministrijas datiem trešdien vardarbībā starp policiju un protestētājiem gājuši bojā vismaz 278 cilvēki, tai skaitā 235 civiliedzīvotāji un 43 policisti.

ANO ģenerālsekretārs Bans Kimūns aicināja abas puses izrādīt savaldību un izteica nožēlu, ka «Ēģiptes varas iestādes tā vietā izvēlējušās spēku, lai reaģētu uz notiekošajām demonstrācijām».

ES augstā pārstāve ārlietu un drošības politikas jautājumos Ketrīna Eštone asā paziņojumā aicināja Ēģiptes varas iestādes izbeigt mēnesi ilgo ārkārtas stāvokli, kas trešdien tika izsludināts saistībā ar vardarbību, kas sākās, policijai izklīdinot islāmistu protestētājus.

«Es aicinu drošības spēkus izrādīt maksimālu savaldību un aicinu pagaidu valdību iespējami drīz izbeigt ārkārtas stāvokli, lai būtu iespējams atjaunot normālu dzīvi,» sacīja Eštone. «Es stingri nosodu vardarbību, kas izcēlusies Kairā un visā Ēģiptē,» viņa piebilda.

Viedokli pauž sociālajās vietnēs

Zviedrijas ārlietu ministrs Karls Bilts mikroblogu vietnē «Twitter» ierakstīja paziņojumu: «Galvenā atbildība ir režīma spēkiem. Ir ārkārtīgi grūti atjaunot politisko procesu.»

Lielbritānijas ārlietu ministrs Viljams Heigs sacīja, ka ir dziļi nobažījies par vardarbības un nemieru eskalāciju Ēģiptē. «Es nosodu spēka lietošanu protestu izbeigšanā un aicinu drošības spēkus rīkoties savaldīgi,» sacīja Heigs.

Katara, kas ir viena no galvenajām Mursi kustības «Musulmaņu brālība» atbalstītājām, paziņoja, ka «stingri nosoda līdzekļus, ar kuriem [Ēģiptes varas iestādes] vērsās pret mierīgiem protestētājiem [Kairas] Rabaas al Adavijas nometnē un Nahdas laukumā un kas noveda līdz vairāku neapbruņotu nevainīgu cilvēku nogalināšanai».

Arī sabiedrotās valstis neatturas no kritikas

Turcija, kas bija izveidojusi labas attiecības ar Mursi valdību, aicināja starptautisko sabiedrību nekavējoties rīkoties saistībā ar «nepieņemamo» Ēģiptes varas iestāžu reakciju uz protestiem.

Irāna raksturoja trešdienas notikumus Ēģiptē kā slaktiņu. «Irāna cieši seko līdzi smagajiem notikumiem Ēģiptē, nepiekrīt vardarbīgajai rīcībai, nosoda iedzīvotāju slaktiņu un brīdina par nopietnām sekām,» paziņoja Irānas Ārlietu ministrija.

Nosodījumu izteica arī Gazas joslā valdošā islāmistu kustība «Hamas», kas ir «Musulmaņu brālības» palestīniešu atzars. «Mēs aicinām izbeigt asinsizliešanu un pārmērības pret mierīgiem demonstrantiem,» paziņoja «Hamas» preses sekretārs Sami Abu Zuhri.

«Francija apņēmīgi nosoda asiņaino vardarbību Ēģiptē un pieprasa nekavējoties izbeigt represijas» pret demonstrantiem, paziņoja Francijas ārlietu ministrs Lorāns Fabiuss. Viņš aicināja ANO ieņemt vienotu nostāju šajā jautājumā.

Vācijas ārlietu ministrs Gido Vestervelle sacīja, ka «ir jānovērš jebkāda turpmāka asinsizliešana» Ēģiptē.

Krievija aicināja «visus politiskos spēkus [..] izrādīt savaldību un mieru [..] lai novērstu tālāku eskalāciju un cilvēku dzīvību zaudēšanu».

Komentāri (33)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu