Talsu traģēdijā cietušajiem kompensācijās izmaksāti Ls 420 000 (47)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Ir noslēgušies gandrīz visi gadiem ilgušie tiesas procesi saistībā ar 1997.gadā notikušo Talsu traģēdiju. Nelaimē cietušie un bojāgājušo piederīgie kopumā kompensācijās no valsts piedzinuši ap 420 000 latu.

Tiesvedība tika vesta 16 civillietās

Kā informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) preses pārstāve Viktorija Šembele, pēc Talsu traģēdijas pret Latvijas valsti Iekšlietu ministrijas (IeM) un VUGD personā, pamatojoties uz cietušo un viņu piederīgo celtajām prasībām, tiesvedība tika vesta 16 civillietās. Kopējais prasījumu apjoms bija vairāk nekā 12 miljoni latu.

«Uzskatāms, ka šobrīd gandrīz visi gadiem ilgušie tiesas procesi ir noslēgušies.

Saskaņā ar Augstākās tiesas (AT) Civillietu tiesu palātas spriedumiem gandrīz visu prasītāju prasības ir daļēji apmierinātas, uzliekot pienākumu piedzīt no Latvijas valsts atlīdzību gan par nodarīto morālo kaitējumu, gan sakropļojumu, kopumā par aptuveni 420 000 latu,» rezumēja Šembele.

Lūdza slēgt izlīgumu

Ņemot vērā to, ka virknē spēkā stājušos AT spriedumu jau bija sniegtas konsekventas tēzes galvenajos jautājumos, turpmāko ar Talsu traģēdiju saistīto tiesas procesu iznākums bija paredzams. Līdz ar to, lai lieki netērētu resursus, VUGD lūdza Ministru kabinetu atļauju noslēgt izlīgumu ar vēl diviem Talsu traģēdijā cietušajiem - Lauri Busuli un Kasparu Grīnvaldu.

Jau ziņots ka valdība šonedēļ atļāva VUGD izlīgt ar abiem minētajiem vīriešiem. Grīnvaldam VUGD samaksās 60 323 latu kompensāciju, bet Busulim - 50 000 latu kompensāciju. Tā kā dienestam pašam šādas liekas naudas nav, tā tiks ņemta no valsts budžeta programmas «Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem».

Kā ziņots, 1997.gada 28.jūnijā Talsos IeM rīkoto svētku laikā policisti un ugunsdzēsēji cilvēkiem demonstrēja dienesta tehniku. Pasākumā tika paziņots, ka interesentiem ir iespēja apskatīt pilsētas panorāmu no ugunsdzēsēju autopacēlāja.

Pacēlāja grozs tika pārpildīts, tā strēle neizturēja un cilvēki nokrita no 18,7 metru augstuma. Notikuma vietā gāja bojā deviņi bērni, bet 21 guva miesas bojājumus.

Starp viņiem bija arī 1988.gadā dzimušais Grīnvalds un 1985.gadā dzimušais Busulis.

Vēlāk cietušie un bojā gājušo piederīgie vērsās tiesā pret valsti, prasot piedzīt no tās dažāda apmēra kaitējuma kompensācijas. Tiesvedības ilga gadiem, taču nu liela daļa no tām ir noslēgušās, spriedumi stājušies spēkā un cietušie lielākoties saņēmuši pietiesātās kompensācijas.

Komentāri (47)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu