Jaunais vilnis: 2.konkursa dienas koncerta apskats

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ceturtdienas vakarā (28. jūlijā) Jūrmalā, Dzintaru koncertzālē, norisinājās desmitā starptautiskā populārās mūzikas jauno dziedātāju konkursa "Jaunais vilnis 2011" otrā diena, kurā skanēja konkursantu valstu hiti. Interesanti, ka, gluži kā teletūbiju multfilmās, TV5 šovakar plkst.20 sāka vēlreiz vakardienas koncerta ieraksta translāciju... Kam negadās? Misēklis gan tika novērsts dažu minūšu laikā.

Arī šis vakars tika sadalīts divās daļās, ar diviem konferansjē jeb programmas vadītājiem. Pirmo daļu, kurā savas leģendārās prasmes demonstrēja visi žūrijas locekļi, vadīja padomju estrādes guru Genādijs Hazanovs, kurš nolasīja klātesošajiem lekciju par tango vēsturi, jokoja par savu vecumu, žūriju, kas māk skaitīt tikai līdz 11, un sprēgāja ar dažādiem citiem pusfilosofiskiem jociņiem "v stiļe retro". Jāpiebilst, ka "Žūrijas vakara" muzikālais moto bija tieši tango.

Savukārt galveno - konkursantu 2.dienas iznācienu komentēja Lara TV jeb Ļera Kudrjavceva un Sergejs Lazarevs.

Pirmie uz skatuves kāpa brāļi Meladzes ar divbalsīgu smeldzīgu estrādes tango, kuru ar noslīpētām instrumenta spēles imitācijām un kustībām pavadīja vakardienas apskatā minētais nedzīvais pavadošais ansamblis ar vīru melnajā hūtē un mūsu pašu Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas orķestra atsevišķi mūziķi. Par šo orķestri ir atsevišķs stāsts, proti,

izrādās, ka konkursa rīkotāji nemaz nav tik turīgi, kā varētu likties, un šogad nolēmuši nopietni ietaupīt tieši uz orķestra mūziķu rēķina

(skat. resursos plašāk).

Turpinājumā Leonīds Agutins, kas, starp citu, pirms vairākiem gadiem ierosināja festivāla "Jaunais vilnis" norises vietu pārcelt no Jūrmalas uz Svetlogorsku, kas atrodas Kaļiņingradā. Iespējams, ka viņu neapmierina tas, ka Dzintaru koncertzāles tualetē nestrādā krampītis. Pēc brīža uz skatuves kāpa mūsu pašu čellu trio "Melo-M", kas kopā ar Krievijā populāro latviešu dziedātāju Laimu Vaikuli bija iestudējuši itāliešu popgrupas "Matia Bazar" hitu "Vacanze Romane". Dziesmas tekstu krievu valodā bija pārlikusi pati Vaikule, bet muzikālo ietērpu veidojis Kārlis Auzāns.

Brāļi Meladzes
Brāļi Meladzes Foto: Ingars, TVNET

Seko Grigorijs Ļeps, Valerija, Fiļa (Filips Kirkorovs), Jurijs Antonovs un konkursa patrons Igors Krutojs, kas nodziedāja (ar fonogrammu, protams) leģendārā daugavpilieša Oskara Stroka pasaulslaveno tango "Melnās acis". Viss šis žūrijas locekļu šovs (bez Raimonda Paula, starp citu) noslēdzās ar teatrālu kopdziesmu. Jau pagājušogad Paula uzvedībā un attieksmē bija jūtams tāds zināms protests pret visu šo lūpu kustināšanas estētiku. Šogad Pauls pat neuzkāpa uz skatuves...

Tātad šajā konkursa dienā visiem dalībniekiem bija jāsagatavo kāds savas valsts hits, un pēc vakardienas izlozes rezultātiem pirmais uz skatuves kāpa Brazīlijas pārstāvis Rodžers Riko.

2.daļa

Arī otrajā konkursa dienā konkursantu sniegumu vērtēja tā pati vakardienas apskatā minētā viedā žūrija: Igors Krutojs, Raimonds Pauls, Filips Kirkorovs, Igors Nikolajevs, Laima Vaikule, Valērija, Leonīds Agutins, Jurijs Antonovs, Maksims Fadejevs, Valerijs Meladze un Konstantīns Meladze.

Latvijas dalībniece Liene uzstājās ar ceturto kārtas numuru.

Īsi komentāri:

1. Rodžers Riko (Brazīlija) - tikpat nīkulīgs un blāvs "Corazon Espinado" dziedājums kā vakardienas koncertā. Bez jaudas un dzirkstelītes. Iespējams, viens no vājākajiem konkursa dalībniekiem.

2. Džeidens Filders (ASV) - visnotaļ pārliecinošs soula dziedājums, daudz labāk nekā vakardien. Arī šoreiz žūrija ir sajūsmā.

3. Monika Višņevska un Mihails Bobers (Polija) - pēc vakardienas eirovīziskās balādes saldais poļu estrādes pārītis sarūpējis vieglu, ritmisku popdziesmu. Vienlaikus pietiekoši profesionāli un pārliecinoši un vienlaikus nedzīvi un neīsti.

4. LieneCandy (Latvija) -

sākumā balss viegli ietrīsas uz zemajām notīm, taču to kompensē Lienes sarkanais kostīms un pārliecinātais smaids līdz ausīm.

Interesanti, ka Raimonda Paula dziesmu "Celš uz gaismu" ("Putj k svetu"), ko dziedātājs Igo pirms vairāk nekā divdesmit gadiem atskaņoja konkursā "Jūrmala", Liene dziedāja krievu valodā. Kopumā solīds dziedājums, taču mazliet pietrūka kādas spilgtas kulminācijas vietas vai kāda cita spilgta un prātā paliekoša pavērsiena. Varbūt bija jāizvēlas kāda spilgtāka melodija. Arī žūrijas atzīmes nedaudz zemākas kā vakardien. Vienīgo devītnieku Lienei iešķieba Filips (skat. attēlu).

LieneCandy (Latvija)
LieneCandy (Latvija) Foto: Ingars, TVNET

5. Ēriks (Armēnija) - akadēmisks, pagarlaicīgs dziedājums. Daži žūrijas locekļi met tikpat garlaikotus skatienus zālē... Beigas ar augsti uzvilkto noti gan pietiekoši spilgtas. Uz tām acīmredzot noreaģēja arī pusiemigusī žūrija. Ļoti labas atzīmes.

6. Duets "A-lau" (Kazahstāna) - Aktate un Laura - jaunākās konkursa dalībnieces. Gluži kā vakardien, arī šis skaņdarbs ir mūsdienīgs R&B paraugs Bejonsē stilā. Šovakar jau daudz pārliecinošāk un kvalitatīvāk. Lieliskas divbalsības, arī pati dziesma prātā paliekoša. Viens no labākajiem vakara priekšnesumiem! Žūrija domā savādāk...

7. Dženna Hofa (Togo) - kurš būtu domājis, ka Togo republikas nacionālais hits ir Aretas Frenklinas klasiskais soula paraugs "Respect". Ar to, protams, tumšā Džeina tika galā lieliski, taču konkursa reglaments tomēr pārkāpts... Filips šovakar bija skarbs. Vēl viens devītnieks.

8. Juzari (Baltkrievija) - vakar Juzari iznācienu raksturoju kā Mikas un Leonīda Agutina krustojumu, bet šovakar jauneklis demonstrēja savas balss plašās iespējas, acīmredzami šo to aizgūdams no paša Bobija Makferina (Bobby Mcferrin). Simpātiski.

9. Duets "Twins" (D) - divas sliktas Kešas no Uzbekistānas.

10. Maša Sobko (Ukraina) - Konstantīna Meladzes dziesma. Vai tiešām Meladzes kungs ir ukrainis? Diezgan blāva uzstāšanās ar vienu neartikulētu ķērcienu pa vidu. Žūrijai vai nu tiešām patika, vai neviens diplomātiski nevēlējās aizvainot savu kolēģi Konstantīnu...

11. Kops Arponens & Flute of Shame (Somija) - saulains, eirovīzisks skaņdarbs ar tradicionālām harmonijām un pāris šķībām notīm.

12. Andrej Grizz-Lee (Krievija) - laba, droša uzstāšanās

13. Grupa "N.A.O.M.I." (Krievija) - vakar šīs četras meitenes atstāja patīkamu iespaidu. Šis labais iespaids saglabājās arī pēc Allas Pugačovas savulaik dziedātās dziesmas "Salomenka" priekšnesuma. 1990.gadu R&B grupas TLC estētika un vokālās harmonijas. Tiešām labi!

14. Duets "Biškek" (Kirgizstāna) - Arsēns un Aibeks - divi puiši turpina vakardien uzņemto R&B kursu. Diezgan vecmodīgi un bāli...

15. Donny Montell jeb Donats Montvīds (Lietuva) - jaunais pusis aktīvi kustas, griežas ap savu asi un visādi citādi izteiksmīgi danco. Labāk nekā vakar. Žūrija sajūsmā.

16. The Koļa Serga (Ukraina) - Koļa noteikti nav labākais konkursa vokālists, taču attieksmes ziņā viņš ir spožākais eksemplārs. Vismaz žūrijai ir par ko pasmaidīt... Gan jau drīz redzēsim šos puišus Rīgā kādā no rokklubiem.

Pēc otrās dienas kopvērtējuma līderis vēl joprojām ir Džeidens Filders no ASV, otrajā vietā dziedātāja Maša Sobko no Ukrainas, bet trešajā - grupa "N.A.O.M.I.". Latvijas pārstāve LieneCandy noslīdēja uz 5.pozīciju.


KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu