Moduls-Rīga tiekot turēts aizdomās par ES naudas izkrāpšanu (47)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Kratīšana politiskajai elitei pietuvinātā uzņēmēja Māra Martinsona birojā Āgenskalna ielā, ko vakar veica Ekonomikas policija, ir saistīta ar izmeklēšanu par kādu Eiropas Savienības (ES) fondu līdzfinansētu projektu Martinsonam daļēji piederošajā cauruļu ražotnē SIA Evopipes Jelgavā, tā šodien vēsta Pietiek.com Šajā gadījumā esot aizdomas par ES naudas izkrāpšanu.

Šaubīgais līgums slēgts pirms 4 gadiem

Saskaņā ar Pietiek.com rīcībā esošajām ziņām, līgums par ES naudas apguvi slēgts 2009. gadā laikā, kad, ekonomikas ministrs bija Artis Kampars. Tieši togad Evopipes kļuva par finanšu piesaistītāja Edgara Jaunupa basketbola kluba VEF Rīga sponsoru. Māris Martinsons esot saistīs ne tikai ar «Vienotības» (iepriekš «Jaunā laika») politiķiem bet arī Rīgas vicemēru Andri Ameriku.

Martinsona būvfirmas Moduls-Rīga birojā Pārdaugavā, kur arī trešdien notika kratīšana, līdz ar citiem Martinsona uzņēmumiem reģistrēta arī SIA Evopipes juridiskā adrese. Jau trešdien neoficiāli cirkulējušo informāciju, ka kratīšana notikusi arī Evopipes ražotnē, Pietiek ceturtdienas rītā apstiprināja šī uzņēmuma attīstības departamenta vadītājs Oļegs Ļamovs. «Varu tikai pateikt, ka tā saistīta ar realizētu LIAA projektu ar ES līdzfinansējumu, no kura mēs jau esam atteikušies, tādēļ kratīšanai nebija pamata,» teica Ļamovs, no tālākiem komentāriem atsakoties.

SIA Evopipes 2009. gada 14. jūnijā noslēdza līgumu ar LIAA par projekta «Jaunu produktu un tehnoloģiju ieviešana plastmasas cauruļu elektroinstalācijām ražošanā» realizāciju. Par ES līdzfinansējumu uzņēmumam saskaņā ar līgumu bija jāiepērk jauna un inovatīvaa produktu ražošanas līnija, ar ko ražot inovatīvas caurules elektroinstalācijas kabeļu aizsardzībai.

Veikti 3 iepirkumi par 5,2 miljoniem eiro

Trīs iepirkumos 2009., 2010. un 2011. gadā par kopējo summu 5 272 850 miljoni eiro (aptuveni 3,6 miljoni latu) Evopipes iepirka iekārtu bloku plastmasas cauruļu elektroinstalācijām ražošanai, rāda Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) informācija. Piegādātāji par 2,8 miljoniem eiro bijusi vācu Unicor GmbH un poļu Riveroir Liability Company par kopumā 2,4 miljoniem eiro.

2009. gadā, kad Martinsona Evopipes tika pie LIAA administrētajiem ES fondu miljoniem, ekonomikas ministra amatā bija Artis Kampars. Martinsons iepriekš 2006. gadā «Jaunajam laikam» bija oficiāli ziedojis 10 000 latu. Ar šo politisko spēku Martinsonu cieši saista arī par «Vienotības» finanšu piesaisti ilgstoši atbildīgais Edgars Jaunups, jo Martinsons ir viņa vadītā basketbola kluba VEF Rīga valdes loceklis un caur saviem uzņēmumiem arī ģenerālsponsors. Par VEF Rīga sponsoru 2009. gadā, kad tika saņemta zaļā gaisma ES fondu naudas apguvei, kļuva arī Evopipes.

Bijis draugos arī ar Rīgas domes vadību

Naudas lietas līdz šim ēnā palikušo Martinsonu saista ne tikai ar bijušajiem un esošajiem «Vienotības» politiķiem, bet arī esošo Rīgas domes vadību. Viņš jau gadiem tiek piesaukts kā kontaktpersona, ar kuru jārunā par lieliem valsts un pašvaldības iepirkumiem. Viņam daļēji piederošā būvfirma Moduls Rīga ieguvusi miljonu vērtus pasūtījumus no Rīgas domes, tādēļ trešdienas priekšpusdienā, kad Rīgu apskrēja ziņa par kratīšanu Martinsona firmas birojā, neoficiāli izskanēja informācija, ka atklāta «Rīgas domes melnā kase».

Kā rāda Lursoft dati, Martinsons ir padomes priekšsēdētāja vietnieks pašlaik Krievijas multimiljonāram Oļegam Boiko piederošajā ātro kredītu uzņēmumā 4Finance, kuram 2011. gadā tika pievienoti uzņēmumi SMScredit.lv, un SMScredit Group.

Kā rodas leģendas par «Misteru divdesmit procenti»

Valsts ieņēmumu dienesta publisko datu bāzē atrodamā Andra Amerika amatpersonas deklarācija par 2011. gadu liecina, ka viņš procentos no ofšoru paradīzē Belizā reģistrētās Prosperity Financing limited, IBC saņēmis 81 847 latus. Saskaņā ar Amerika skaidrojumu šie esot procenti par viņa izsniegtu pusmiljonu eiro lielu aizdevumu.

Ameriks 2010. gadā patiešām nezināmām personām aizdevis 500 000 eiro, bet 2011. gadā šādu pat summu atguvis. Nezināmās personas Amerikam par aizdoto naudu procentos šajā laikā samaksājušas vairāk nekā 20% no aizdotās summas, kas netieši atbilst amatpersonas neoficiālajai iesaukai – «Misters divdesmit procenti».

Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks tā arī nav vēlējies atklāt, kas tieši ir bijušas šīs personas, kuras par aizņēmumu bijušas gatavas maksāt tik ievērojamus procentus. Saskaņā ar viņa versiju nauda aizdota «ar SMS kredītu saistītai kompānijai». Uz jautājumu, vai runa ir par Latvijā reģistrēto SIA SMS kredīts, atbilde skanēja – viņš nemaz nezinot, kur reģistrēts SMS kredīts un tā īpašnieki.

Komentāri (47)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu