Tiesai nodod Neo lietu (8)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Tiesai nodota tā saucamā Neo lieta, kuram uzrādīta apsūdzība par nelikumīgām darbībām ar fiziskās personas datiem un komercnoslēpumu saturošu ziņu neatļautu iegūšanu un izpaušanu.

Tiesai nodod Neo lietu

Ģenerālprokuratūras sabiedrisko attiecību speciāliste Una Rēķe pavēstīja, ka Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūras prokurore tiesai nodevusi krimināllietu, kurā viens vīrietis apsūdzēts par nelikumīgām darbībām ar fiziskās personas datiem un komercnoslēpumu saturošu ziņu neatļautu iegūšanu un izpaušanu.

Lietā nodota Rīgas pilsētas Centra rajona tiesai.

Apsūdzētā persona pie kriminālatbildības saukta pēc Krimināllikuma 145.panta 1.daļas un 200.panta 2.daļas.

Par nelikumīgām darbībām ar personu datiem soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz 2 gadiem vai īslaicīgu brīvības atņemšanu,

piespiedu darbu vai naudas sodu. Bet par komercnoslēpuma izpaušanu var sodīt ar brīvības atņemšanu līdz vienam gadam vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai naudas sodu.

Veicis nelikumīgu datu ielādi

Prokuratūra norāda, ka apsūdzētais vīrietis, būdams reģistrēts kā lietotājs Valsts ieņēmumu dienesta (VID) elektroniskās deklarēšanas sistēmā, veicis nelikumīgu datu lejupielādi ar fizisko personu datiem, kā arī neatļauti ieguva VID elektroniskās deklarēšanas sistēmas elektroniskos dokumentus.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta likumā noteiktajā kārtībā.

Jau ziņots, ka pats Ilmārs Poikāns jeb Neo apsūdzību saņēma jau ātrāk. Viņš iepriekš sacīja, ka gatavojas tiesas prāvai, nolīgstot trīs advokātus. Poikāns tolaik uzsvēra, ka ir saņēmis mājienu, ka tiesas sēdes varētu būt slēgtas, kas, viņaprāt, nebūtu pamatoti.

«Domāju, ka man nav ko baidīties. Aizstāvēšu savas tiesības, un redzēsim, kas galu galā sanāks. Nekas jau vēl nav beidzies, viss tikai sākas,» sacīja Poikāns.

Jau vēstīts, ka toreizējās žurnālistes Ilzes Naglas vadītais Latvijas Televīzijas raidījums «De facto» 2010.gada februāra vidū ziņoja, ka VID elektroniskās deklarēšanas sistēmā atrasts drošības caurums, pa kuru triju mēnešu laikā nezināmas personas ieguvušas apmēram 7,4 miljonus dokumentu 120 gigabaitu apmērā.

Faktu, ka VID elektroniskās deklarēšanas sistēmā bijusi milzīga datu noplūde, «De facto» uzzināja no cilvēku grupas, kas sevi dēvēja par «Ceturtās atmodas tautas armiju» («4ATA»). Vēlāk tās pārstāvis, kurš sevi dēvēja par Neo, regulāri internetā publicēja dažādu iestāžu algu sarakstus.

Policija pēc tam sāka kriminālprocesu un tā ietvaros aizturēja Poikānu, kurš atzinās, ka viņš ir Neo.

Policija veica kratīšanu arī Naglas dzīvesvietā un atsavināja viņas datora ārējo cieto disku un arī vairākas flešatmiņas. Nagla vērsās Eiropas Cilvēktiesību tiesā, apstrīdot kratīšanas likumību, ko policija veica viņas dzīvesvietā. Policija atsavināja žurnālistes personīgo datoru un tādējādi ieguva ziņas arī par žurnālistes informācijas avotiem.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu