Par ANO ģenerālsekretāru atkārtoti ievēl Banu Gimunu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Līdzšinējās ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns ticis atkārtoti ievēlēts amatā. Gimuns bija vienīgais kandidāts uz augsto amatu. Pirms darba ANO viņš bija Dienvidkorejas ārlietu ministrs.

Amatā Gimuns pārvēlēts vienbalsīgi. 192 locekļu asambleja par 67 gadus veco bijušo Dienvidkorejas ārlietu ministru balsoja ar atbalsta paušanu. Viņa otrais termiņš sāksies 1.janvārī un beigsies 2016.gada nogalē.

Bans par gatavību turpināt darbu organizācijas vadītāja amatā paziņoja pirms divām nedēļām, un piektdien viņa kandidatūru atbalstīja Drošības padome.

Neviens cits pretendents uz šo prestižo amatu netika.

Prioritāte - globālā sasilšana

Bans par savu galveno uzdevumu izvirzījis cīņu pret globālo sasilšanu, ko viņš uzskata par cilvēces "vissvarīgāko prioritāti".

Tāpat viņš sola arī turpmāk iestāties par protestētājiem arābu valstīs.

Līdzšinējo sniegumu vērtē pretrunīgi

Bana līdzšinējā darbība augstajā amatā tiek vērtēta pretrunīgi. Eksperti atzinīgi vērtē viņa rīcību cīņā pret globālo sasilšanu, taču par lielu neveiksmi uzskata 2009.gada Kopenhāgenas klimata samita izgāšanos.

Tāpat viņam tiek pārmesta nepietiekami aktīva iestāšanās pret cilvēktiesību pārkāpumiem tādās valstīs kā Ķīna.

Atzinīgāku vērtējumu izpelnījusies ģenerālsekretāra reakcija uz krīzi Kotdivuārā, kā arī iestāšanās par protestētājiem arābu valstīs un sieviešu tiesībām.

Bans ir karjeras diplomāts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu