Ekvadora izdevusi Snoudenam ceļošanas dokumentu (14)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ekvadora bēguļojošajam ASV izlūkdienesta bijušajam darbiniekam Edvardam Snoudenam izdevusi ceļošanas dokumentu, šāda informācija nonākusi spāniski raidošā telekanāla «Univision» rīcībā.

Telekanāls tīmeklī publicējis kādu dokumentu, kas, pēc mediju pārstāvju teiktā, esot Snoudenam izsniegtā ceļošanas dokumenta kopija.

Taču Ekvadora gan noliedz ziņas, ka Snoudenam būtu izsniegusi ceļošanas dokumentus.

«Univision» publiskotais dokuments datēts ar 22.jūniju, un to izdevis Ekvadoras ģenerālkonsuls Londonā. Dokumenta teksts ir gan spāņu, gan angļu valodā, un tajā teikts, ka tā īpašniekam ir tiesības doties uz Ekvadoru, lai lūgtu politisko patvērumu.

Jau vēstīts, ka par izlūkdienestu informācijas izpaušanu meklētais bijušais Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) tehniskais darbinieks Snoudens svētdien izlidoja no Honkongas uz Maskavu.

Sākotnēji tika uzskatīts, ka viņš no Maskavas plāno tālāk doties uz Kubu, lai no turienes mērotu ceļu uz Ekvadoru. Taču Snoudens svētdien tomēr uz Kubu neizlidoja.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs trešdien apliecināja, ka Snoudens joprojām atrodas Maskavas Šeremetjevas lidostas tranzītzonā,

taču viņš ir tiesīgs izlidot uz jebkuru galamērķi pēc paša izvēles.

«Viņš nav pārkāpis Krievijas likumus, viņš nav šķērsojis robežu, viņš atrodas lidostas tranzītzonā un var izlidot uz jebkuru vietu pēc paša izvēles,» skaidroja ministrs. «Jo ātrāk tas notiks, jo labāk.»

Vašingtona Snoudena lietā asi kritizējusi Krieviju un Ķīnu un paziņojusi, ka izmantos visus «juridiskos kanālus,» lai sauktu Snoudenu pie atbildības.

ASV varasiestādes Snoudenam izvirzījušas apsūdzības spiegošanā, un Honkongai bija nosūtīts pieprasījums izdot viņu tiesāšanai.

Snoudens nodeva britu laikrakstam «The Guardian» informāciju par ASV izlūkdienestu izmantotajām datu iegūšanas programmām, tostarp masveida telefonsarunu noklausīšanos un personu izsekošanu globālajā tīmeklī, analizējot videomateriālus, fotogrāfijas un e-pastus.

«The Guardian» norāda, ka savu informācijas avotu avīze atklājusi pēc paša Snoudena lūguma.

Venecuēlas prezidents Nikolas Maduro trešdien paziņoja, ka Venecuēla «gandrīz noteikti» piešķirs politisko patvērumu Snoudenam, ja viņš tādu lūgs.

«Ja viņš to lūgs, mēs par to padomāsim, un mēs gandrīz noteikti viņam to piešķirsim, jo politiskais patvērums (..) ir starptautisko cilvēktiesību instruments vajāto aizsargāšanai,» paziņoja Maduro. «Vai jūs esat sev uzdevuši jautājumu, ko šis jaunietis ir izdarījis? Viņš atklāja ļoti sensitīvu informāciju, ka ASV izspiego visus. Tagad ASV brīdina pasauli: «Nevienam nevajadzētu uzņemt Snoudenu.»»

Arī Ekvadoras prezidents Rafaels Korrea ir paziņojis, ka izvērtēs Snoudena patvēruma pieprasījumu, pilnībā respektējot Ekvadoras suverenitāti.

Ekvadora jau iepriekš piešķīrusi patvērumu interneta vietnes «WikiLeaks» dibinātājam Džūljenam Asanžam, kura izdošanu pieprasījusi Zviedrija,

lai viņu nopratinātu vairākās seksuālo noziegumu lietās. Asanžs joprojām uzturas Ekvadoras vēstniecībā Londonā.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu