Ekvadora: lēmums par patvērumu Snoudenam var prasīt mēnešus (3)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ekvadoras ārlietu ministrs Rikardo Patinjo trešdien norādīja, ka varētu paiet vairāki mēneši, līdz valdība pieņems lēmumu par to, vai piešķirt patvērumu Edvardam Snoudenam, kurš kļuvis pazīstams kā ziņu noplūdinātājs par ASV izlūkdienestu darbību interneta un telefonsarunu izspiegošanā.

Patinjo salīdzināja Snoudena lietu ar interneta vietnes «WikiLeaks» dibinātāja Džuljena Esanža lietu. Esanžam ir piešķirts patvērums Ekvadorā, bet kopš pagājušā gada jūnija viņš nav pametis šīs valsts vēstniecību Londonā.

«Pagāja divi mēneši, līdz pieņēmām lēmumu Esanža lietā, tādēļ negaidiet, ka tagad lēmumu pieņemsim ātrāk,» Ekvadoras ārlietu ministrs sacīja žurnālistiem vizītes Malaizijas pilsētā Kualalumpurā laikā.

Uz jautājumu, vai Ekvadora aizsargās Snoudenu laikā, kamēr tiek izskatīts patvēruma piešķiršanas pieteikums, Patinjo atbildēja, ka tad, kad Snoudens «ieradīsies vēstniecībā, tad mēs pieņemsim lēmumu».

Patinjo atteicās atklāt kritērijus, uz kādiem balstoties, Ekvadora pieņems lēmumu, bet piebilda, ka valdība «izvērtēs visus riskus», tostarp bažas, ka patvēruma piešķiršana varētu kaitēt tirdzniecības saitēm ar ASV un Ekvadoras ekonomikai.

Jau ziņots, ka svētdien Snoudens kā tranzītpasažieris ar Krievijas nacionālās aviokompānijas «Aeroflot» reisu no Honkongas ieradās Maskavas Šeremetjevas lidostā un jau Honkongā bija reģistrējies «Aeroflot» pirmdienas reisam uz Kubu. Tomēr Snoudens uz Havanu neizlidoja un joprojām atrodas lidostas tranzītzonā.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins ir noraidījis ASV lūgumu izdot Snoudenu.

Snoudens ir lūdzis politisko patvērumu Ekvadorā, un domājams, ka viņa ceļojuma galamērķis ir šī valsts.

Ekvadoras vēstniecībā Londonā jau ir guvis patvērumu interneta vietnes «WikiLeaks» dibinātājs Džūljens Esanžs, kuru saistībā ar seksuāla rakstura noziegumiem pieprasa izdot Zviedrija. «WikiLeaks» svētdien paziņoja, ka ir palīdzējusi Snoudenam saistībā ar Honkongas atstāšanu un patvēruma lūgšanu.

ASV Tieslietu ministrija piektdien izvirzīja Snoudenam kriminālapsūdzības, tostarp par spiegošanu un valdības īpašuma zādzību.

16.jūnijā Savienotās Valstis anulēja Snoudena pasi. Snoudens ceļo ar Ekvadoras izsniegtu bēgļa dokumentu.

Kriminālapsūdzības 30 gadus vecajam Snoudenam ir izvirzītas federālā tiesā ASV Virdžīnijas štatā, kur ir bāzējies viņa bijušais darba devējs - privāta konsultāciju firma «Booz Allen Hamilton», kas sniedza pakalpojumus ASV Centrālajai izlūkošanas pārvaldei (CIP). Ir izdots arī orderis viņa aizturēšanai.

Snoudens 20.maijā no ASV aizlidoja uz Honkongu. Atrodoties tur, viņš noplūdināja ASV un Lielbritānijas presē ziņas par slepenām programmām,

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu