Kas tev jāzina, ja vadā savā auto bērnu (49)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com

Tuvojoties vasaras aktīvākajai sezonai, kad daudzi dodas atvaļinājumos ar automašīnām ne tikai ceļojumos pa Latviju, bet arī ārpus tās, svarīgs kļuvis jautājums par pareizu un drošu bērnu autokrēsliņu izvēli un par bērnu drošību automašīnās.

Bieži vien ielās ir redzamas situācijas, ka braucošā automašīnā mazs bērns nepiesprādzēts atrodas automašīnas aizmugurējā sēdeklī, tādējādi apdraudot ne tikai automašīnas pasažieru drošību, bet arī radot bīstamas situācijas uz ceļa. Atgādinām svarīgākos pamatnoteikumus, lai pareizi izvēlētos bērnu sēdeklīšus ceļu satiksmes jaunākajiem dalībniekiem.

Fizioterapeite Zane Ūdre otrās Auto entuziastu ģimenes dienas ietvaros sniedza komentārus par to, kā parūpēties un nodrošināt drošu braukšanu saviem bērniem. «Brauciens mašīnā ir viens no svarīgākajiem ģimenes kopā būšanas brīžiem, tāpēc svarīgi parūpēties ne tikai par savu drošību, bet arī par savu līdzcilvēku, bērnu un dzīvnieku komfortu un drošību automašīnās,» stāsta fizioterapeite, kuras ikdienas darbs visciešāk saistīts tieši ar bērniem, kuri ārstējas pēc dažādām traumām.

Fizioterapeite norāda, ka sēdēt mašīnas aizmugurē ir par 70% drošāk

Arī dažādos pētījumos iegūtie dati rāda, ka visdrošākā vieta ir automašīnas aizmugurē, krēslā, kas atrodas pa vidu. Runājot par bērnu drošību automašīnās, speciāliste min vairākus faktorus. Pēc Latvijas Republikas likumdošanas bērniem, kuru augums vēl nav sasniedzis 150 cm, ir jālieto vecumam un svaram atbilstoši auto sēdeklīši. Lai pareizi izvēlētos bērnam atbilstošu auto sēdeklīti, ir jāzina bērna svars, garums, vecums un automašīnas atbilstība bērnu pārvadāšanai. Ir pieņemti un atzīti četri bērna pārvadāšanas veidi.

• Pirmkārt, krēsliņā, pretēji braukšanas virzienam - šādā pozā sēdina jaundzimušos bērnus līdz pat divu gadu vecumam. Svarīgi ir pievērst uzmanību, lai

bērna galva atrastos 3 cm zem krēsliņa atzveltnes augšmalas,

šāda bērnu sēdināšana braukšanas laikā par 75% samazina iespēju, ka nelaimes gadījumā bērns tiks smagi ievainots.

• Otrkārt, krēsliņā, kas novietots braukšanas virzienā, tiek sēdināti bērni no 15 mēnešu vecuma vai tādi, kuru svars sasniedzis 9 kilogramus. Šajā auto sēdeklītī bērnu var sēdināt līdz 36 kg. Galvenais ieteikums, kas jāņem vērā, - bērna ausu viduspunkts nedrīkst atrasties zemāk par krēsliņa atzveltnes augšmalu. Krēsliņš jāliek automašīnas aizmugurē. Bērna drošību nodrošina auto sēdeklīša drošības siksnas.

• Uz krēsliņa paliktņa

tiek vadāti bērni no 4 līdz 12 gadu vecumam.

Lai bērnu piesprādzētu, tiek izmantotas auto drošības siksnas.

• Sākot ar 150 cm, bērni pēc Latvijas Republikas pieņemtajiem likumiem automašīnā tiek piesprādzēti ar drošības jostu. Arī šajā gadījumā jāievēro daži pamatnoteikumi - bērnam pilnībā jābūt atbalstītam pret sēdekļa atzveltni, bērna ceļiem jābūt ērti saliektiem pāri sēdekļa malai, apakšējai drošības siksnai jāatrodas uz bērna augšstilbiem vai iegurņa, augšējai drošības siksnai jābūt pāri bērna plecam, un pats galvenais - jāizvērtē, vai šādā pozā bērns var nosēdēt visu braucienu.

Pēc Latvijas Republikas likumdošanas priekšējā sēdeklī aizliegts pārvadāt bērnus, kuri jaunāki par 14 gadiem vai nav sasnieguši 140 cm. Ja tomēr bērnam ir jāsēž priekšējā sēdeklī, ieteicam maksimāli tāli atvirzīt sēdekli un izslēgt gaisa (drošības) spilvenus.

Vēl daži speciālistu ieteikumi, lai vecāki būtu droši, ka auto sēdeklītis ir uzstādīts pareizi

• Auto sēdeklīša uzstādīšanas sākumā ir svarīgi izlasīt visas lietošanas instrukcijas un rekomendācijas no auto ražotāja par auto sēdeklīšu izmantošanu.

• Nav ieteicam vienlaicīgi izmantot drošības siksnas un ISOFIX / LATCH sistēmu.

• Pirms katra brauciena svarīgi pārbaudīt auto sēdeklīša stabilitāti, krēsliņš kustēties drīkst ne vairāk par 3 cm.

• Bērna sēdēšanas leņķi jāizvēlas atbilstoši bērna vecumam -

jo jaunāks bērns, jo horizontālāka sēdēšana.

• Ja izvēlaties iegādāties lietotu auto krēsliņu, būtu jāizvēlas tāds, kura lietošanas termiņš iepriekš nav pārsniedzis 6 gadus un kas nav piedzīvojis nelaimes gadījumus.

Komentāri (49)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu