Par izdzīvošanu varētu būt jācīnās Šleseram un "Vienotībai"

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Vairākums ekspertu, kā arī lielākā daļa sabiedrības uzskata – ja rudenī Latvijā notiks Saeimas ārkārtas vēlēšanas, vislielākie ieguvēji no šā procesa būs abi nacionālo flangu spēki, bet par politisko izdzīvošanu varētu būt jācīnās Aināram Šleseram (LPP/LC), kā arī apvienībai "Vienotība", ja pašreizējais Valsts prezidents Valdis Zatlers izlems veidot pats savu partiju, raksta laikraksts "Neatkarīgā".

Ja vēlētāji 23. jūlija referendumā nobalsos par 10. Saeimas atlaišanu, nākamajā parlamentā daudz plašāku pārstāvniecību varētu iegūt "Saskaņas centrs" (SC), kā arī Nacionālā apvienība ""Visu Latvijai!"–"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK", kurām šobrīd ir attiecīgi 29 un 7 deputātu mandāti.

SC veiksmes pamatā varētu būt gan tas, ka noguruši no skandāliem, kuros regulāri iesaistās vairākums latvisko partiju, par kreiso flangu protesta balsojumā varētu novēlēt arī daļa latviešu, gan tas, ka SC nekad nav bijis valdošajā pozīcijā, kas šim politiskajam spēkam ļāvis saglabāt nosacīti tīru reputāciju. Turklāt daļai vēlētāju simpatizē SC paveiktais pašvaldībās.

Nacionālās apvienības pārstāvis Imants Parādnieks atzīst, ka izšķirīga nozīme būs jaunu biedru piesaistei. Citām partijām sejas gan jāmaina tēla uzlabošanai, bet Nacionālai apvienībai tehniski var pietrūkt cilvēku vēlēšanu sarakstu izveidei. Neoficiāli tiek lēsts, ka Nacionālā apvienība nākamajā parlamentā varētu pat dubultot savu mandātu skaitu.

Tikmēr smaga cīņa ārkārtas vēlēšanās varētu sagaidīt LPP/LC, kuras līderis Ainārs Šlesers tiek minēts saistībā ar tā dēvēto oligarhu skandālu. Ļoti šaubīgas ārkārtas vēlēšanās var izrādīties arī apvienības "Vienotība" pozīcijas. Lai gan kopumā "Vienotībai" joprojām ir salīdzinoši liels atbalstītāju skaits, situāciju kardināli mainītu Zatlera un jaunas partijas ienākšana politikā. Šādā gadījumā apvienībai tiktu atņemta ļoti nozīmīga balsu daļa.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu