Pretī Jelgavas pilij piedāvā būvēt promenādi un kafejnīcu (8)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

LLU Lauku inženieru fakultātes Ainavu arhitektūras un plānošanas studiju programmas otrā kursa studenti izstrādājuši priekšlikumus Jelgavas pils parka rekonstrukcijai un zemā parka izveidošanai pļavā pretī pilij Lielupes labajā krastā.

Kopumā prezentēti pieci projekti pils parkam un četri projekti – parkam. Studenti risināja ērtāku celiņu tīkla izvietojumu, projektēja kāpnes nogāzē pie tuneļa, rekonstruēja laukumiņu pie tilta. Pils rietumu fasādes pusē piedāvāti vienkāršoti partera apstādījumi ar atpūtas vietām un kariešu namiņa pārveidošanu par muzeju vai kafejnīcu, informē LLU.

Pils saliņas ainavas uzlabošanai sniegti dažādi risinājumi ar pasākumu laukumiem un skatiem uz pili. Dažos variantos projektēts vēl viens tiltiņš no saliņas uz parteri.

Foto: Publicitātes foto

Kādā projektā galvenais mērķis bija pēc iespējas vairāk atklāt pils fasādes, ņemot vērā to, ka vairāki koki fasādes tuvumā kļūst jau bīstami, tai skaitā dižkoks – pelēcīgā apse. Turklāt atsevišķi piemiņas jeb draudzības koki nav īsti piemērotās vietās, un kamēr tie vēl nav lieli, tos iespējams pārstādīt, tāpēc vien ir svarīgi izveidot vienotu parka attīstības koncepciju.

«Studenti savos projektos mēģināja savienot modernās tendences ainavu arhitektūrā ar pietāti pret arhitektūras pieminekli. Visos projektos tika pievērsta uzmanība parka vājām vietām, kas ir nepārdomātie apstādījumi pie pils kanāla un gubernatora saliņa,» vērtē LLU muzeja vadītāja Ginta Linīte.

Otra projektu grupa ir «Zemais parks» pretī pilij. To, pamatojoties uz Jelgavas attīstības plānu, ir paredzēts attīstīt ap 2020.gadu. Zemais parks nozīmē parku bez kokiem, jo pašreizējā pļava paver skaistu ainu uz pili.

Foto: Publicitātes foto

Lai arī funkcionāli pļava kalpo dažādiem pasākumiem, tomēr tā nav vizuāli pievilcīga, tāpēc studenti savos darbos piedāvā vairākus risinājumus, papildinot pļavu ar skatu laukumiem, pieeju pie ūdenstilpnes, promenādi divos līmeņos, noejas no Rīgas ielas ar vides pieejamības konstrukcijām. Studenti piedāvā rekonstruēt grāvjus, veidojot tos kā izteiksmīgus ainavu elementus.

Teritorijā piedāvāts izveidot celiņu tīklu, autostāvvietas un vienkāršus, zemus apstādījumus, kā arī teritorijas ziemeļu galā dažādas būves – laivu nomu vai kafejnīcu.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu