Par «Latvenergo» lietas materiālu nopludināšanu turpinās tiesāt bijušo KNAB izmeklētāju (2)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Rīgas pilsētas Centra rajona tiesā šodien turpinās izskatīt krimināllietu, kurā par AS «Latvenergo» amatpersonu kukuļošanas lietas materiālu nopludināšanu apsūdzēts bijušais Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) izmeklētājs Ruslans Balakleiskis.

Pirmā sēde šajā lietā notika vakar, kad tiesa nopratināja četrus lieciniekus un vienu speciālistu, kā arī sāka uzklausīt pašu apsūdzēto. Balakleiskis nenoliedza savas faktiskās darbības, kādas tās izklāstītas apsūdzībā, taču viņš pauda uzskatu, ka tās nav kvalificējamas kā noziedzīgs nodarījums.

Saskaņā ar apsūdzību Balakleiskis kompaktdiskus ar kriminālprocesā noklausīto sarunu ierakstiem paņēmis no savas nesen darbā pieņemtās kolēģes galda, nokopējis to saturu un nolicis atpakaļ. Neatbildēts paliek jautājums, kā audio failu kopijas nonāca līdz portālam «Pietiek.com». Apsūdzībā, kuru vakar tiesā lasīja prokurors, nebija minēts personas vārds, kuram Balakleiskis nodevis ierakstus.

Centra rajona tiesā izskatāmajā kriminālprocesā par cietušajiem atzīti bijušais «Latvenergo» prezidents Kārlis Miķelsons, toreizējais uzņēmuma viceprezidents Aigars Meļko un biznesa konsultants Andrejs Livanovičs. Tieši viņu savstarpējās telefonsarunas dzirdamas Balakleiska nokopētajos un vēlāk portālā «Pietiek.com» publiskotajos audio failos. Neviens no trim cietušajiem vakar uz tiesu nebija ieradies. Arī kompensācijas viņi nav pieteikuši.

Kā ziņots, bijušais KNAB izmeklētājs apsūdzēts pēc Krimināllikuma (KL) 307.panta par nelikumīgām darbībām ar krimināllietas materiāliem un pēc KL 318.panta 1.daļas par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu.

Kopš šā gada 1.aprīļa gan KL 307.pantā, gan KL 318.panta 1.daļā paredzētā sankcija ir brīvības atņemšana uz laiku līdz trīs gadiem vai īslaicīga brīvības atņemšana (uz laiku no 15 dienām līdz trim mēnešiem), vai piespiedu darbs, vai naudas sods.

Prokuratūras preses sekretāre Aiga Šēnberga aģentūru LETA iepriekš informēja, ka bijušajam KNAB izmeklētājam apsūdzība uzrādīta par atsevišķu «Latvenergo» krimināllietas materiālu zādzību un dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu. Materiāli trešajām personām nodoti CD matricas veidā. Izmeklēšanā nav iegūti pierādījumi, ka Balakleiskis savas darbības veicis mantkārīgā nolūkā.

Kā ziņots, portāls «Pietiek.com» pērn pavasarī publiskoja vairākas telefonsarunas starp, iespējams, Livanoviču, Miķelsonu un Meļko. Sarunas esot ierakstītas 2010.gadā, KNAB izmeklējot «Latvenergo» amatpersonu iespējamo piekukuļošanu.

Pēc audioierakstu sarunu failu «Latvenergo» amatpersonu krimināllietā publiskošanas KNAB nekavējoties sāka dienesta pārbaudi, lai noskaidrotu, kurš vainojams materiālu nopludināšanā. Intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam «Panorāma» Balakleiskis iepriekš apstiprināja, ka informāciju nopludinājis tieši viņš, lai pievērstu uzmanību šīs lietas izmeklēšanas problēmām.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu