Vadošiem amatiem slimnīcās bīda "pareizos" cilvēkus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Veselības ministrija (VM) nevēlas sabiedrības uzraudzību slimnīcas vadītāju konkursā. Slimnīcu vadītāju konkursa pēdējā kārtā iekļuvuši vairāki esoši un izbijuši politiķi. Personālatlases firma, kas konkursā izraugās valdes locekļus vairākām Latvijas slimnīcām, neslēpj, ka izjūt spiedienu, lai ietekmīgajos amatos nonāktu „pareizie” cilvēki, vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga".

Piesakās liels skaits pretendentu

Ārsti, politiķi, finansisti un pat celtniecības firmu vadītāji – tik dažādi pretendenti ir izteikuši vēlmi vadīt Bērnu slimnīcu, Stradiņa slimnīcu un rehabilitācijas centru „Vaivari”.

VM izsludinātajā konkursā pieteicies liels skaits pretendentu, tomēr ar jomu saistītie speciālisti pauž bažas, ka atlase nav pietiekami caurspīdīga un pieļauj partijām ērta kandidāta iebīdīšanu. Konkurss iegājis finiša taisnē, un tagad izšķirīgajā otrajā kārtā lēmumu pieņems VM komisija. Raidījuma rīcībā ir ziņas, ka par iespēju vadīt veselības aprūpes flagmaņus spēkiem mērosies arī daži politiķi.

Miljonu vērti iepirkumi ir labs kumoss

Iespaidīgās intereses pamatā nav tikai valsts apmaksāts pastāvīgs darbs. Vadīt Bērnu vai Stradiņa slimnīcu nozīmē atbildēt par valstī labākajiem ārstiem, valsts apmaksātām pētījuma programmām.

Uz valdes pleciem ir arī miljonu vērtie aparatūras iepirkumi un ambiciozie celtniecības projekti. Sava cilvēka iecelšanā šajos amatos ir ieinteresēti daudzi, pirmkārt jau politiskās partijas.

Personāla atlases firmā atzīst, ka kukuli neviens vēl nav piedāvājis. Taču neslēpj, ka spiediens uz viņiem, par konkrētu pretendentu virzīšanu tālāk, ir liels.

"Atbildot uz jūsu jautājumu, vai ir cilvēki, kuri grib ietekmēt šo procesu, - protams, ka ir! Visi grib savu cilvēku uz lieliem posteņiem,"

atzīst personālatlases firmas SIA”Trendsetters”valdes priekšsēdētājs Pāvels Loskutovs.

Politiķi grib sēdēt slimnīcas valdē

Firma VM rekomendēs 17 pretendentus. "Nekā personīga" rīcībā ir ziņas, ka viņu vidū ir arī ar politiskām partijām saistīti cilvēki. Uz valdi Bērnu slimnīcā kandidē bērnu slimnīcas ķirurgs, Rīgas domes deputāts no „Vienotības” Aigars Pētersons, kā arī Slokas slimnīcas vadītājs Aivars Smagars, kurš kandidēja Saeimas vēlēšanās no zaļajiem zemniekiem. Savukārt Stradiņa slimnīcas valdē labprāt strādātu Andrejs Požarnovs. Pēc raidījuma ziņām, ilggadīgais tēvzemietis tieši šonedēļ apturējis darbu partijā. Požarnovs vēl nesen bija vadošos amatos tēvzemiešu pārraudzītos valsts uzņēmumos, bet, kopš TB/LNNK nonākusi opozīcijā, visus amatus zaudējis.

Negaidīts tests

"Nekā personīga" rīcībā ir ziņas, ka pirmās kārtas pretendenti tika nostādīti nevienlīdzīgā situācijā. Viņiem negaidīti uzdots rakstisks tests par specifiskiem finanšu jautājumiem. Dažiem tās bija īstas lamatas. Un tests deva priekšroku slimnīcā jau strādājošajiem, piemēram, Bērnu slimnīcas vadītāja pienākumu izpildītājam Andim Lācim un valdes loceklim Egilam Lavendelim.

Lavendelis strādāja pie ilggadējā slimnīcas vadītāja Dzintara Mozga, kad iestādi satricināja milzīgs korupcijas skandāls. Uz apsūdzēto sola nonāca divi kādreizējie valdes locekļi.

Mozgis notikušo sauca par nodevību un atkāpās. Taču atgriezās un tagad tur savās rokās slimnīcas naudas maku, jo ir finanšu direktors. Lavendelis un Mozgis pašlaik ir tieši atbildīgi par slimnīcas iepirkumiem.

Mozga komandas biedrs, kurš savulaik atbildēja par iepirkumiem slimnīcā, tagad apsūdzētais Arnis Kramzaks, iekārtots darbā pie Mozga civilsievas Daces Rātfelderes „Arbor” īpašnieces par produktu speciālistu.

Negrib, ka sabiedriskās organizācijas iesaistās procesā

Labākā vadītāja meklēšanā kā neatkarīga novērotāja izteikusi vēlmi piedalīties sabiedriskā kustība "Lielie bērnu slimnīcai". Viņi ir vienīgie sabiedrības pārstāvji, kas to vēlas. Tomēr ministrija pagaidām nav ļāvusi konkursu novērot.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu