Kāds izskatās Kārļa Ulmaņa kaps tuksneša vidū? (90)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Demokrātiskās Latvijas pretinieka Kārļa Ulmaņa kapa vieta Turkmenistānā ir sliktā stāvoklī. To, atrodoties oficiālā vizītē šajā valstī, secināja Valsts prezidents Andris Bērziņš. Par to, vai Turkmenbaši pilsētā tiks uzstādīts piemineklis Kārlim Ulmanim, pagaidām skaidrības arī nav.

Kārlis Ulmanis ir apglabāts pašā tuksneša vidū diezgan slikti koptos kapos. Kaut gan

nav pierādīts, ka šeit atdusas tieši viņš,

citas kapa vietas bijušajam prezidentam nav.

Ierodoties nolikt ziedus uz kapa, Valsts prezidents Andris Bērziņš bija nepatīkami pārsteigts. Svaigi nokrāsota balta apmale,

žodziņš, akmeņu kaudze un satrupējis koka krusts.

Prezidents vērsās pēc palīdzības pie Mākslas akadēmijas rektora Alekseja Naumova.

Foto: AFP/LETA

Lai uzstādītu kapakmeni - jānogaida

Latvijas vēstnieks Turkmenistānā Igors Apokins saka, ka Turkmenistāna neiebildīs, ja Latvijas puse vēlēsies kapavietu sakopt. Viņi arī esot ar mieru, lai Turkmenbaši tiktu uzstādīts piemineklis Kārlim Ulmanim. Tikai vajagot nogaidīt dažus gadus.

«No Turkmenistānas puses vienmēr ir bijusi pozitīva attieksme, vienīgais kapsēta atrodas Turkmenbaši pilsētas centrā, kur tagad notiek vērienīgas pārbūves un rekonstrukcija; līdz tam brīdim, kad rekonstrukcija tiks pabeigta, Turkmenistānas puse nebūs gatava noteikt kaut kādu konkrētu vietu,» secina Latvijas nerezidējošais vēstnieks Turkmenistānā Igors Apokins.

Rīga – Maskava – Stavropole – Baku – Krasnovodska

Šāds bija prezidenta Kārļa Ulmaņa trimdas ceļš, kas 1942. gadā aprāvās cietuma slimnīcā. Kāds vecs vīrs parādīja pētniekiem no Latvijas, kur kara laikā apbedīja mirušos cietumniekus. Pēc viņa norādes antropologi atraka vairākus desmitus kapu. Bet eiropeiskas cilvēka mirstīgas atliekas tā arī netika atrastas. Tomēr Kārļa Ulmaņa brāļa dēls – bijušais Latvijas prezidents Guntis Ulmanis, kas 20 gadus pētīja dokumentus, ir pārliecināts - šī vieta ir īstā.

«No visiem dokumentiem šie liekas visticamākie. Jo vairāk, man izdevās sastapties arī ar slimnīcas, tā laika cietuma slimnīcas – tas viss ir nosacīti, ārsta sievu, kura dzīvoja Volgogradā, tā laika Staļingradā. Un es, aizbraucot uz Volgogradu, satikos ar šo sievieti. Viņas vīrs kādreiz bija viņai stāstījis, ka cietuma slimnīcā ir miris kāds liels cilvēks no Baltijas valstīm,» stāsta bijušais prezidents, Ulmaņa mazdēls Guntis Ulmanis.

Foto: AFP/LETA

Piemineklis Kārlim Ulmanim ir gandrīz gatavs un pašlaik atrodas Rīgā

Tā izveidei tika saziedoti 30 000 latu. Pēc Gunta Ulmaņa vārdiem,. Latvijai ir jāpanāk, lai pieminekli jau tagad iekļautu Turkmenbaši rekonstrukcijas plānā.

«Viņš sākotnēji bija iecerēts bijušajā Krasnovodskā, un tur viņam arī būtu vieta. Bet, protams, tai vietai ir jābūt politiski labvēlīgi noskaņotai. Viņu nevar uzlikt kaut kur nomalē, kaut kur smiltājos, kaut kur sānieliņā. Tā kā mēs to bieži vien darām, jo Kārlis Ulmanis nav sevišķi ērta persona daudziem arī šeit Latvijā,» domā Ulmanis.

Savukārt Latvijas vēsturiska mantojuma fonds piedāvā novietot pieminekli Liepājā, kura 1919. gadā bija Latvijas valsts galvaspilsēta. Tuvākajā laikā šos jautājumus fonda pārstāvji pārrunās ar prezidentu Andri Bērziņu.

Komentāri (90)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu