Obama atsakās publicēt bin Ladena līķa fotogrāfijas

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV prezidents Baraks Obama trešdien atteicās publicēt starptautiskā terorista Osamas bin Ladena līķa fotogrāfijas, kā iemeslu minot nacionālās drošības risku, un paziņoja, ka ASV nav jālielās ar savas uzvaras "trofejām". Tikmēr ASV izlūkdienesti patlaban pēta bin Ladena datora slepeno saturu.

Obamas administrācija bija debatējusi par to, vai publicēt starptautiskā teroristu tīkla "Al Qaeda" līdera bin Ladena šaušalīgās pēcnāves fotogrāfijas. Bin Ladenu svētdien slepenā operācijā Pakistānā ar šāvienu galvā nogalināja ASV jūras spēku specvienība SEAL.

"Mums ir svarīgi nodrošināt, lai ļoti izteiksmīgās fotogrāfijas, kur redzams kāds, kas sašauts galvā, neklejotu apkārt kā pamudinājums uz papildu vardarbību, kā propagandas rīks,"

Obama paziņoja telekanāla CBS raidījumā "60 minūtes".

"Mēs tādi neesam. Ziniet, mēs neizrādām šīs lietas kā trofejas," sacīja Obama.

Bin Ladena nāve "neapšaubāmi pierādīta"

Viņš uzsvēra, ka bin Ladena nāves fakts ir neapšaubāmi pierādīts ar DNS analīzēm un sejas atpazīšanas metodēm.

"Starp "Al Qaeda" locekļiem nav šaubu, ka viņš ir miris. Tas ir fakts, ka jūs vairs neredzēsiet bin Ladenu staigājam pa šo zemi," sacīja Obama.

Nošauj meitiņas klātbūtnē

Pakistānas izlūkdienesta amatpersona paziņoja, ka bin Ladena nošaušanas aculieciniece ir viņa 12 gadu vecā meita, kas to apstiprinājusi Pakistānas varas iestādēm.

ASV ģenerālprokurors Eriks Holders trešdien Senātā paziņoja, ka

operācija, kurā nogalināts bin Ladens, "bija likumīga un atbilstoša mūsu vērtībām".

Obama ceturtdien apmeklēs 2001.gada 11.septembra teroraktos sagrautā Pasaules tirdzniecības centra vietu Ņujorkā, kur noliks vainagu šo teroraktu upuru piemiņai un tiksies ar viņu radiniekiem, bet neteiks runu.

Konfiscē piecus datorus, 10 cietos diskus un 100 atmiņas iekārtas

ASV izlūkdienesti pēta Osamas bin Ladena pēdējā slēptuvē atrasto un savākto datoru un atmiņas iekārtu saturu, cerot iegūt datus par plānotiem teroraktiem, "Al Qaeda" teroristu atrašanās vietām un finansējuma avotiem, trešdien paziņoja bijušās un esošās ASV amatpersonas.

ASV jūras spēku specvienība SEAL svētdien pēc bin Ladena nogalināšanas savrupmājā Pakistānas pilsētā Abotabadā tur atrada un konfiscēja apmēram piecus datorus, 10 cietos diskus un 100 atmiņas iekārtas. Eksperti uzskata, ka šis materiāls būs ļoti vērtīgs ASV izlūkdienestiem to cīņā pret starptautisko teroristu tīklu "Al Qaeda", kuru vadīja bin Ladens.

"Es būšu ļoti pārsteigts, ja tā nebūs zelta dzīsla mums. Domāju, ka mēs varētu atrast ziņas par potenciālu teroraktu plānošanu.

Mēs varētu atrast kaut ko par finansējumu. Mēs varam kaut ko uzzināt par to, kādi sakari viņam bija vai nebija Pakistānā. Mēs uzzināsim par viņa galvenajiem palīgiem," sacīja bijušais ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) direktora vietnieks Džons Maklaflins.

Gatavi pētīt mēnešiem, gadiem

Konfiscēto materiālu pēta CIP, Nacionālās drošības aģentūra, Tieslietu ministrija un citi dienesti, un šī izpēte var ilgt vairākus mēnešus vai pat gadus.

Sākotnējā izpēte koncentrēsies uz "pastāvošu draudu noteikšanu" un informāciju, kas norāda uz "citiem vērtīgiem mērķiem "Al Qaeda" iekšienē'', sacīja Nacionālā pretterorisma centra vadītājs Maikls Leiters.

ASV ģenerālprokurors Ēriks Holders trešdien Senāta sēdē sacīja, ka bin Ladena datorfailos esošā informācija varētu dot iespēju papildināt zināmo teroristu sarakstu.

Pieļauj, ka informācija kodēta un var izdzēsties

Kibernētikas speciālisti vispirms demontēs aparatūru, uzmanoties no iespējamiem spridzekļiem vai citiem mehānismiem, kas varētu izdzēst datņu saturu. Pēc tam viņi iegūs un nokopēs visus uzglabātos datus, caurskatīs pagaidu datnes un mēģinās uzlauzt šifrus.

"Viņi mēģinās izspiest katru pilienu no šā materiāla. Ir pirmais datu slānis, pie kura viņi varētu ātri piekļūt, un papildu slāņi, kas tiks apgūti ar papildu tehnisko analīzi," sacīja bijušais Valsts departamenta darbinieks drošības un tehnoloģijas jomās Džeimss Lūiss.

Domājams, ka šajos meklējumos tiks atrasta nevis tieša informācija par "Al Qaeda", bet "simtiem tūkstoši sīku detaļu", kas pēc tam iekļausies lielākā izlūkošanas mozaīkā, sacīja Zviedrijas Aizsardzības pētījumu aģentūras zinātnieks Dāvids Lindāls.

Nebija interneta un telefona

Bin Ladena savrupmājā nebija telefona un interneta sakaru, un tas var būt izskaidrojums lielajam atmiņas iekārtu skaitam šajā mājā. ASV izlūkdienesti uzskata, ka drīz pēc 2001.gada 11.septembra teroraktiem bin Ladens sāka izvairīties no interneta lietošanas, paļaujoties uz kurjeru piegādātiem CD-ROM.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu