Vecāki zīdaiņa klātbūtnē izpīpē 40 cigaretes dienā (72)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Visticamāk, drīzumā smēķēšana bērna klātbūtnē būs aizliegta ar likumu. Veselības ministrijas parlamentārā sekretāre Liene Cipule norāda, ka bērnu apzināta pakļaušana jebkādiem kaitīgiem faktoriem, tai skaitā tabakas dūmiem, ir uzskatāma par fizisku vardarbību. Smagākos gadījumos bērnu varēs arī izņemt no ģimenes. Tas varētu notikt rupju pārkāpumu situācijās, piemēram, vecāki zīdaiņa klātbūtnē izpīpē 40 cigaretes dienā.

Viņa šorīt intervijā Latvijas radio skaidroja, ka tabakas dūmi un pasīvā smēķēšana negatīvi ietekmē bērnu veselību. Tādējādi smēķēšana bērnu klātbūtnē uzskatāma par vardarbību pret bērniem.

Arī likumā būs noteikts, ka bērnu apzināta pakļaušana jebkādiem kaitīgiem faktoriem, tai skaitā tabakas dūmiem, ir uzskatāma par fizisku vardarbību.

Pasaules Veselības organizācija ir skaidri pateikusi - jebkas, kas kaitē vai potenciāli var kaitēt bērna veselībai un dzīvībai, ir uzskatāms par vardarbību. Vienlaikus likumā nevar uzskaitīt vārdu krājumu, ko nelietot sarunās ar bērnu, vai noteikt, cik stipri viņam drīkst sist un cik stipri - nedrīkst.

Cipule norādīja, ka bērniem nevajadzētu nest arī smagas mugursomas. Daudz pasaules valstu risina arī šo jautājumu.

Viņa minēja arī kādu interesantu vardarbības formu -

Lielbritānijas likumdošanā noteikts, ka bērna pārbarošana, ja viņam ir liels liekais svars, ir vardarbība.

Veselības ministrijas pārstāve arī atzina, ka smagākos gadījumos, kad bērni tiek pakļauti cigarešu dūmiem un viņiem ir veselības problēmas, bērnus varēs izņemt no ģimenēm. Protams, dažu cigarešu izpīpēšana bērnu klātbūtnē nebūs vienīgais iemesls, kāpēc bērnus šķirt no vecākiem.

Izņemšana no ģimenes ir diezgan galēja rīcības forma bērnu tiesību aizsardzībai. Taču rupju pārkāpumu gadījumos to noteikti vajadzētu pieļaut.

Cipule atstāstīja mediķu minēto reālo piemēru -

vecāki, kuri pa abiem izpīpē 40 cigaretes dienā, dzīvo slēgtā telpā kopā ar zīdaini,

kuram tas ir jāelpo. Turklāt vecāki uzskata, ka tas ir normāli, ja viņi bērna klātbūtnē izpīpē katrs pa cigarešu paciņai dienā. Šajā situācijā zīdainis jau trešo reizi nonāca reanimācijā.

Šādos gadījumos ir jābūt instrumentam, kā to pārtraukt.

Iesaisties arī tu!

Portāls TVNET aicina savus lasītājus nebūt vienaldzīgiem pret pieaugušo smēķēšanu bērnu klātbūtnē. Tāpēc aicinām filmēt un fotografēt pieaugušos, kuri rīkojas bezatbildīgi un pīpē bērnu klātbūtnē!

Sūti savus videomateriālus, fotogrāfijas un aprakstu uz e-pasta adresi lasitaji@tvnet!

Komentāri (72)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu